Grijs en perioden met regen

04-10-2019 JOURE – Het is bewolkt en er zijn perioden met (lichte) regen en motregen. Vanmiddag ontstaan buien en kan het soms wat harder regenen. Het wordt 11-12 graden in het noorden en oosten. In het zuiden en zuidwesten wordt het 14-15 graden. Vanavond neemt de neerslag vanuit het noorden af. Zaterdag is het overwegend droog met wolkenvelden en zon. Zondag stijgt de kans op regen.

Vanochtend is het grijs en zijn er perioden met regen en motregen. Vooral in het noordwesten, midden en zuidoosten kan het een tijd regenen. In het zuidwesten is het wat langer droog, maar ook daar laat de zon zich waarschijnlijk niet zien en later kunnen buien ontstaan. Er staat een matige zuiden- tot zuidoostenwind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig.

Vanmiddag blijft het overwegend bewolkt met van tijd tot tijd (lichte) regen. In de Randstad, Gelderland en de zuidelijke provincies kan het af en toe harder regenen. Lokaal kan de zon zich kortstondig laten zien.

De wind gaat draaien. In het noorden en oosten wordt het 11-12 graden met een oostenwind. In het midden staat weinig wind en wordt het 13 graden. In het zuiden en zuidwesten wordt het met een westelijke wind 14-15 graden. In Zeeland kan het 16 graden worden.

Vanavond trekken enkele buien over het land en zijn er vrij veel wolkenvelden. Later op de avond wordt het in het noorden droog en breekt de bewolking. In het zuiden komen nog enkele buien voor. Komende nacht is het op de meeste plaatsen droog. Er zijn wolkenvelden en vooral in het noorden en westen ook heldere perioden. Een noorden- tot noordoostenwind maakt het fris en de minima liggen tussen 4 en 7 graden. Op verschillende plaatsen kan wat mist ontstaan. In Zeeland is het een paar graden zachter.

Zaterdag start op veel plaatsen grijs met mist of lage bewolking. Vooral in het zuiden kan het lang duren voordat de zon doorbreekt. In de noordelijke helft van het land is er een groot deel van de dag een mix van wolken en zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt 13-14 graden en er waait een matige oostenwind. Als in het zuiden de zon niet doorbreekt blijft het kwik daar steken op 11-12 graden.

Zondag start in het oosten en noorden droog en misschien is daar in de ochtend nog wat ruimte voor de zon. In de rest van het land is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. In de loop van de dag krijgen het noorden en oosten ook met regen te maken. Het wordt maximaal 12 graden en er waait een matige wind uit het zuidoosten tot oosten.

Mocht het in de nacht naar maandag voldoende opklaren dan kan de temperatuur regionaal zakken tot het vriespunt. De kans hierop is het grootst in het oosten en noordoosten. Onder bewolking wordt het niet kouder dan een graad of 6.

Maandag wordt een overwegend droge dag met wolkenvelden en zon. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden. Hiermee is het relatief koud. De gemiddelde middagtemperatuur van begin oktober is 16 graden. In de nacht naar dinsdag kan het kwik landinwaarts opnieuw dalen richting 0 graden.

De rest van volgende week ziet er wisselvallig uit met regelmatig regen en af en toe zon. De middagtemperatuur komt geleidelijk hoger uit en ligt eind volgende week rond 15 graden. Ook in de nachten wordt het beduidend minder koud met minima rond 9 graden.