Grijs en mistig

23-01-2020 JOURE – Op veel plaatsen is grijs. In het oosten is het regionaal nog mistig. Het zuidoosten heeft de meeste kans op zon. Het wordt 5-7 graden. Morgen eerst weer lokaal mist, later is het overwegend bewolkt. Het wordt 4-6 graden. In het weekend is het eerst rustig met langzaam oplopende temperaturen. Na het weekend wordt het flink onstuimig en zacht met 9-12 graden.

Vooral in het oosten komt nog mist voor. Regionaal is sprake van dichte mist. Met minder dan 200 meter zicht is de mist hinderlijk voor verkeer. In Limburg schijnt regionaal de zon. Zeer lokaal valt een spatje motregen.

Vanmiddag blijft het op veel plaatsen overwegend bewolkt. Lokaal kan mist hardnekkig zijn. In het zuidoosten en mogelijk ook oosten zijn er perioden met zon.

De maximumtemperatuur komt uit tussen 5 graden in het oosten en 7 graden vlak aan zee. In hardnekkige mist komt de temperatuur enkele graden lager uit. De wind is zwak en waait uit richtingen tussen oosten en zuid.

Vanavond is het op veel plaatsen bewolkt en nevelig. Daar waar in het zuiden en oosten opklaringen zijn kan snel weer mist ontstaan.

Ook vannacht is het nevelig met regionaal mist. In het noordwesten staat een matige zuidwestenwind en is de kans op mist kleiner. In het zuiden en oosten komt het op uitgebreide schaal tot lichte vorst. In het noorden en westen blijft het kwik op veel plaatsen iets boven 0.

Morgenochtend start grijs met op veel plaatsen (dichte) mist. In de loop van de ochtend wordt het zicht iets beter, maar de kans dat de zon doorbreekt is klein.

Morgenmiddag zijn de beste kansen op zonnige perioden opnieuw voor het zuidoosten. Het wordt 6 graden in de kustgebieden en 4-5 graden in het binnenland. Mogelijk blijft het kwik in hardnekkige mist regionaal nog een graadje lager steken. De wind is zwak en waait uit het zuiden tot zuidwesten. In het noorden en noordwesten waait een matige zuidwestenwind.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is wederom grote kans op mist. In het noorden en vlak langs de westkust liggen de minima rond 2 graden. In het zuiden, midden en oosten daalt de temperatuur tot het vriespunt of er net iets onder.

Zaterdag is er weinig of geen ruimte voor de zon. De kans op wat zonneschijn is het grootst in Limburg. De dag begint op veel plaatsen mistig. Geleidelijk gaat de mist over in bewolking. Het blijft op de meeste plaatsen droog, al is vooral later op de dag een spatje motregen niet uitgesloten. Het wordt circa 5 graden bij een zwakke tot matige zuidenwind.

Zondbag komt de temperatuur met 8-9 graden hoger uit. Er is veel bewolking en mogelijk in de ochtend ook af en toe zon. In de loop van de dag neemt vanuit het westen de kans op regen toe, maar met een beetje geluk valt de eerste regen van betekenis pas in de avond. De zuidenwind is overwegend matig. In de loop van de middag en avond wordt de wind meer zuidwest en neemt aan zee toe tot (vrij) krachtig.

Op maandag wordt het circa 10 graden. Lekker weer is het niet, want het weerbeeld staat in het teken van regen en wind. Het kan af en toe flink doorplenzen en de zuidwestenwind is veelal matig tot vrij krachtig. Aan zee waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.). Maandagavond of in de nacht naar dinsdag kan de wind nog verder toenemen en is zelfs een kleine kans op zuidwesterstorm aan de kust.

De dagen daarna verlopen wisselvallig en zacht met maxima rond 9 graden. Eind volgende week kan de temperatuur regionaal zelfs oplopen naar 12 graden. Naast veel bewolking en regelmatig regen kan het ook soms flink waaien.