Grijs en druilerig, droog paasweekend

07-04-2023 JOURE – Het is nog even bewolkt met op veel plaatsen wat (mot)regen. Het paasweekend verloopt grotendeels droog met zonnige perioden. Op zondag en maandag zijn maxima tot 17 graden mogelijk en daarmee wordt het dan vrij aangenaam voorjaarsweer. Verder staat er maar heel weinig wind. Daarna neemt de wisselvalligheid opnieuw toe.

Veelal bewolkt en druilerig
De bewolking overheerst, alleen in de uithoeken van ons land (uiterste noordwesten en zuidwesten) breekt de zon soms even door. In het midden en zuiden valt af en toe nog wat regen en dat houdt tot deze namiddag aan. De middagtemperatuur schommelt rond 10 graden tijdens lichte regen tot lokaal 13 graden wanneer de zon even tevoorschijn komt. Daarbij staat een zwakke wind uit veranderlijke richtingen, kracht 1 of 2.

Meer opklaringen in de nacht
Vanavond en vannacht breiden opklaringen boven het noordoosten zich steeds verder uit. Langs de oostgrens kan het kwik tijdens heldere perioden zakken naar waarden rond nul, waarbij vlak aan de grond enkele graden vorst kan voorkomen. Bovendien kunnen zich mistbanken vormen. Plaatselijk loopt het zicht daarin terug tot minder dan 200 meter. Wind staat er nauwelijks.

Zaterdag aangenamer weer
Zaterdag overdag zijn flinke perioden met zon, maar er komen ook wolkenvelden voor. In de ochtend is met name het noorden gevoelig voor meer bewolking, later op de dag het hele binnenland. De meeste zonuren zijn waarschijnlijk bestemd voor Zeeland. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is niet meer dan zwak, opnieuw kracht 1 á 2. Daarbij stijgt de temperatuur wat verder dan de voorgaande dagen: het wordt rond 11 graden in het noorden tot lokaal 15 graden in het zuiden en zuidwesten.

Eerste paasdag zonnige perioden
Het blijft uitermate rustig voorjaarweer in ons land. Waaien doet het nauwelijks en daarmee wordt het met temperaturen van 13 tot lokaal 17 graden best aangenaam. De hoogste maxima zijn opnieuw weggelegd voor het zuiden. Het weerbeeld is wisselend bewolkt met zonnige momenten, maar er ontstaan ook vrij veel stapelwolken. Daar valt hoogstwaarschijnlijk geen regen uit.

In de avond lossen de meeste stapelwolken op, maar dan neemt vanuit het westen geleidelijk de sluierbewolking . Aan de wind verandert weinig: die blijft veranderlijk tot oostelijk van richting en veelal zwak.

Tweede paasdag nog wat zachter
We krijgen met nog iets warmere lucht te maken. Dat levert in Limburg maandagmiddag maxima op van plaatselijk ruim 18 graden. Elders wordt het 13 tot 16 graden. De dag begint droog met zonnige perioden en vermoedelijk ook een fraaie rode zonsopkomst. Het langst droog blijven de oostelijke regio’s; in het midden en westen volgen tijdens de middaguren perioden met buiige regen. Die regen bereikt pas ’s avonds ook het oosten.

Het gaat onder invloed van een naderende storing steviger waaien. De wind draait naar het zuiden en wordt boven land matig (rond kracht 3) en langs de kust later vrij krachtig, dat is windkracht 5.

Na Pasen opnieuw wisselvalliger
Vanaf dinsdag breekt dan opnieuw een tamelijk wisselvallige periode aan. De wind waait veelal uit het zuiden tot zuidwesten en dat levert vochtige lucht afkomstig van de Atlantische Oceaan op. Dagelijks kan wel enige tijd wat regen of een bui vallen, maar er zijn ook zeker mooie zonnige momenten. Als de zon even doorbreekt, bedraagt de zonkracht ook meteen 3 tot 4 en daarmee kun je relatief snel verbranden. Volledig zonnige dagen zoals afgelopen week keren voorlopig echter niet meer terug.

De temperatuur doet na een opleving tijdens de paasdagen ook weer een stapje terug. Dinsdag is lokaal nog 14 graden mogelijk, maar vanaf woensdag schommelen de maxima tussen 10 en 12 graden. Dat is duidelijk te fris voor half april. De stevige wind maakt het bovendien van tijd tot tijd nog wat frisser voor ons gevoel. Geen overtuigend lenteweer op komst dus.