Grijs en buiig

06-04-2022 JOURE – Het is bewolkt met in het noorden, midden en westen perioden met regen. Geleidelijk ontstaan in het hele land buien. Het wordt 11 tot 13 graden. Morgen wordt een erg onstuimige dag. In de ochtend regent het in de zuidoostelijke helft een tijd. In de middag zijn er in het hele land buien en droge perioden met wat zon. Het wordt zo’n 11 graden. De dagen daarna is het wisselvallig met af en toe buien. Vanaf zondag blijft het droog en na het weekend is het warmer.

Vanochtend is het bewolkt met in het noorden, midden en westen perioden met regen. In de rest van het land is het aanvankelijk droog en zullen in de loop van de ochtend buien ontstaan. Het is wat onstuimig met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan de kust is de wind krachtig.

Vanmiddag is het regenachtig met verspreid over het land buien en (korte) droge perioden. Op de meeste plaatsen blijft het bewolkt, later in de middag kan in het noordwesten de zon kort doorbreken. Het wordt 10 tot 12 graden en daarbij staat een vrij krachtige zuidwestenwind. In Noord-Holland en langs de westkust is de wind krachtig met flinke windstoten. Aan zee waait het hard en kunnen zware windstoten voorkomen van 75 km/uur.

Vanavond blijft het wisselvallig met verspreid over het land buien. In het westen is kans op een paar zonnige momenten. Daarbij blijft het flink waaien. Komende nacht zijn er tijdelijk minder buien en neemt de wind nog iets in kracht toe. Hierdoor wordt het niet kouder dan 7 tot 10 graden. Later in de nacht gaat het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen regenen.

Morgen is het in de ochtend bewolkt en nat door passage van een regengebied. Vooral in het zuiden, midden en oosten kan het langere tijd regenen en is het een natte boel. Helemaal in het noorden is de neerslag buiig en kunnen ook droge perioden voorkomen waarin de zon zich kort laat zien. Door een vrij krachtige en vlagerige zuidwestenwind lijkt het weerbeeld eerder op herfst dan op lente. In delen van Brabant en Limburg komen (zware) windstoten voor van 70-75 km/uur en dat maakt het in combinatie met de regen onaangenaam.

In de middag kan het in het zuidoosten nog een tijd regenen. Daarna is het in het hele land wisselvallig met droge perioden en enkele buien. De meeste buien komen in het noorden van het land voor. Soms kan de zon even doorbreken.

In hele land is het onstuimig met een vrij krachtige westenwind en windstoten van 70-75 km/uur. In de kustprovincies is de wind af en toe krachtig en aan de kust waait het hard. Daarbij komen zware windstoten voor van 80 km/uur. In het Waddengebied is de wind hard tot stormachtig. Het wordt niet warmer dan 9 tot 11 graden.

In de avond is het aanvankelijk wisselvallig en erg winderig. Tijdens een enkele bui kan ook hagelen. Later in de avond draait de wind naar het westen tot noordwesten. De wind neemt wat in kracht af en de zware windstoten verdwijnen. De buiigheid neemt af, maar geheel droog wordt het niet.

Vrijdag zijn er veel wolkenvelden en kan het af en toe regenen, maar het is lang niet zo nat als op donderdag. Soms kan de zon even doorbreken en bij een matige westenwind wordt het zo’n 9 graden. In de nacht naar zaterdag daalt de temperatuur naar 1 tot 4 graden.

Zaterdag is het heel wisselend weer met droge perioden waarin de zon een tijdje schijnt en enkele buien. Een enkele bui is winters met behalve regen ook wat hagel of zelfs wat natte sneeuw. De noordwestenwind is matig en aan de kust vrij krachtig. Het wordt 8 tot 10 graden. In de avond wordt het droog. Er volgt een koude nacht waarin het in het binnenland regionaal een beetje kan vriezen. Aan de grond komt het op meer plaatsen tot vorst.

Zondag wordt waarschijnlijk een droge dag met zon en wolkenvelden. In de ochtend is het wat fris met enkele graden boven nul, in de middag wordt het 10 tot 13 graden. Er staat een matige zuidwestenwind.

Na het weekend doet de temperatuur een flinke stap omhoog en wordt het 17 tot 20 graden. Mogelijk wordt het lokaal nog een graadje zachter. Het wordt droog met sluierwolken en zon. De wind is matig en komt uit het zuiden. Ook dinsdag is het zacht lenteweer. De dagen daarna daalt de temperatuur een paar graden bij een zuidwestenwind. Behalve wolkenvelden en zonnige perioden kunnen we af en toe ook wat regen verwachten. Wel wordt de verwachting in de loop van de week steeds onzekerder.