Gratis biobakje op het aanrecht voor alle huishoudens


01-04-2017 JOURE – Binnenkort ontvangen alle huishoudens in onze gemeente een gratis biobakje voor in de keuken. Hiermee willen we het scheiden van afval zoveel mogelijk stimuleren. We willen meer afval apart kunnen ophalen zodat we minder hoeven te verbranden. ‘Boosdoeners’ in de grijze ‘rest’container zijn nu nog vooral gft-afval en etensresten (37%), papier en textiel. Dat kan echt beter! “Door het iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken om afval te scheiden, hopen we hierin samen een verbeteringsslag te kunnen slaan”, zegt wethouder Johannes van der Pal.

Recyclen: goedkoper en duurzamer
Het biobakje is gemaakt van gerecycled materiaal. De stimuleringsactie met het biobakje is van Omrin en de gezamenlijke Friese gemeenten. Binnen De Fryske Marren worden de bakjes huis aan huis verspreid bij alle huishoudens met een eigen container. Maar ook voor andere huishoudens is er straks een gratis biobakje beschikbaar. Immers, we willen het scheiden van afval zo goed mogelijk ondersteunen en het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk maken. Van der Pal: “Hoe meer afval we met zijn allen scheiden, hoe minder we hoeven te verbranden. Dat is goed voor het milieu en voor ieders portemonnee.

Maximaal 100 kg restafval per inwoner
Het doel is om per inwoner gemiddeld op maximaal 100 kg restafval (grijze container) uit te komen. Het gaat steeds beter maar momenteel ligt het gemiddelde in onze gemeente nog op 167 kg restafval per inwoner per jaar. Er is dus zeker nog verbetering mogelijk. “En daar gaan we voor”, zegt Johannes van der Pal. Omrin verwijdert zelf alle plastic, blik en drankkarton uit het restafval, maar voor papier, textiel, glas en gft-afval, ligt de actie bij de huishoudens zelf. Deze afvalsoorten horen niet thuis in de grijze restcontainer. Door deze apart in te zamelen, kunnen we ons veel verbrandingskosten van afval besparen. Hier zijn gemeente en inwoners samen verantwoordelijk voor.

De gratis biobakjes zijn aangekondigd op de afvalkalender 2017. De verspreiding bij de huishoudens in onze gemeente vindt plaats vanaf 12 april. De bakjes worden huis aan huis bezorgd, maar u hoeft er niet voor thuis te zijn. Voor 1 mei zijn de bakjes als het goed is verspreid. We houden u op de hoogte van de planning en verspreiding via onze website en de lokale kranten.