Glutenvrij dieet minder gezond dan gedacht


06-08-2017 JOURE – Glutenvrije producten zijn niet altijd een gezond alternatief voor 'gewone' producten. Vaak bevatten de producten minder vezels en meer vet, suiker en zout ten aanzien van reguliere producten. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de consumentenbond. Zo werd er in glutenvrij knäckebröd van Wasa zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout gevonden.

Ook Koopmans glutenvrije pannenkoekenmix is twee keer zo zout als de reguliere pannenkoekenmix. Peijnenburg glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de ‘gewone’ Peijnenburg ontbijtkoek, aldus de onderzoekers.

Minder vezels
Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten. De onderzochte etenswaren zijn niet alleen ongezonder, vaak zijn ze ook nog eens een stuk duurder. Glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn bijvoorbeeld zijn omgerekend 37 cent per stuk, terwijl de gewone stroopwafels 11 cent kost. Of de consumentenbond zowel op het prijstechnisch gebied of ingrediënten gebied in wil grijpen is niet bekend.