Glemmer Beach 2019 met internationale en nationale artiesten

16-04-2019 LEMMER – Donderdag 22 augustus staat UB40 FT Ali Campbell & Astro op het Glemmer Beach podium. Met het geluid van deze twee bandleden wordt de originele en legendarische stem van UB40 weer ten gehore gebracht. De band uit Birmingham werd opgericht in 1987 en hebben diverse grote hits op hun naam staan, waaronder ‘I got you babe’, ‘Sing our own song’, ‘Red red wine’ en ‘Kingston Town’. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat de band op een Fries festival staat. Een unieke en fenomenale avond die je absoluut niet mag missen.

Vrijdag 23 augustus staat Clouseau op het podium. In 1987 werd Clouseau ontdekt door het publiek van Marktrock in Leuven. Hun eerste single Brandweer verkocht 427 stuks. Een jaar later scoorde Clouseau zijn eerste hit met Alleen met jou. In 1989 deed Clouseau mee aan de Belgische voorronde voor het Eurovisiesongfestival met het lied Anne. Clouseau werd tweede, maar Anne werd een enorme hit in België en een bescheiden hit in Nederland. De populariteit van Clouseau in België steeg naar enorme hoogte. In hetzelfde jaar bracht de groep haar eerste album Hoezo? uit.

Tevens staat Level 42 op het podium. Bassist Mark King begint als drummer in verschillende bands, waaronder de begeleidingsband van Falco, maar tijdens een tournee door Europa slaat het noodlot toe en moet hij zijn drumstel in Oostenrijk achterlaten om de terugreis naar Engeland te kunnen betalen. Omdat Level 42 met Phil Gould al een drummer had die beter was dan King, schakelt King over op bas en ontwikkelt hij een percussieve stijl waarin hij als eerste de left hand slap integreert, waardoor hij als eerste bassist ter wereld de voordien onmogelijke 1/32e noot introduceert. Aanvankelijk speelt Level 42 instrumentale nummers, maar omdat de platenmaatschappij er een zanger bij wil hebben, nemen King en Lindup die taak op zich. Hun samenzang (waarbij Lindups falsetto de tweede stem verzorgt) is net als de basgitaar kenmerkend voor het jazzfunk-geluid van Level 42.

Zaterdag 24 augustus komt Nielson aan bod. Nielson ging naar de Herman Brood Academie in Utrecht, waar hij zich specialiseerde in het rappen. Met een rap-act won hij in 2008 in Rotterdam de voorrondes van de Kunstbende. Hierna stond hij onder andere in het voorprogramma van The Opposites. In 2009 werd Nielson door Nickelodeon Nederland gevraagd voor de nieuw op te richten zang- en dansformatie Zirkus Zirkus. In 2011 stopte deze groep en Nielson ging verder met het schrijven van Nederlandstalige popliedjes. In 2012 deed hij mee aan de talentenjacht De beste singer-songwriter van Nederland van VARA, BNN en 3FM. Hij won deze wedstrijd niet maar scoorde vervolgens wel een hit met zijn zelfgeschreven nummer Beauty & de brains. Nadat hij enige tijd kampte met een poliep op zijn stembanden, boekte Nielson in 2013 eveneens grote successen met de singles Hoe (een duet met Miss Montreal) en Mannenharten (een duet met Bløf, gemaakt voor de gelijknamige film).

Na het optreden van van Nielson komt Tino Martin aan bod. In 2014 brak Martin definitief door met de hit Jij Liet Me Vallen en hij ontving een Edison Award voor zijn album, een plaat die wekenlang in de Top 10 van de albumlijst stond. De single Toch zal ik altijd aan je denken werd in een korte periode miljoenen keren bekeken en gestreamed op YouTube en Spotify.

In 2015 nam Martin een duet op met Dries Roelvink, genaamd Plaatje Van Een Vrouw. In datzelfde jaar stond hij weer met een eigen show op de planken in de Schouwburg van Amstelveen. Met zo’n 400 optredens mocht hij zich de meest geboekte artiest van 2015 noemen.[1] Ondanks zijn doorbraak deed hij mee aan het SBS6-programma Bloed, Zweet & Tranen. In dit programma werd een nieuwe Nederlandstalige volkszanger(es) gezocht

Als laatste komt de getalenteerde Davina Michelle haar muzikale kunsten vertonen. In 2018 was Hoogendoorn te zien in het elfde seizoen van het AVROTROS-programma Beste Zangers, in de vijfde aflevering vertolkte ze het 2.30 minuten durende nummer Duurt te lang van rapper Glen Faria alias MC Fit. Twee dagen na de uitzending belandde dit nummer op de eerste plaats van meest gedownloade nummers in iTunes. Later in 2018 behaalde het nummer de 1e plek in zowel de Nederlandse Top 40, de Mega Top 50 en de Nederlandse Single Top 100. In november 2018 werd de single bekroond met een gouden plaat. Op 21 december 2018 verbrak Davina Michelle met het nummer een record: het nummer stond acht weken op de eerste plek in de Top 40, nooit eerder stond een Nederlandse zangeres zo lang bovenaan de hitlijst. Het record was hiervoor in handen van Yvonne Keeley die met If I had words zeven weken op de eerste plek stond in 1978. In 2019 won Hoogendoorn door deze hit de award Muziekmoment van het jaar en op 11 januari 2019 werd ze de best scorende zangeres ooit in de Nederlandse Top 40, hierbij verslaat ze de Canadese zangeres Céline Dion.