Gezond ontbijten is geen kunst!


05-11-2017 JOURE – Elke dag gezond ontbijten: iedereen kan het! Daarom is ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ het thema van deze 15e editie. Een ontbijtjubileum met meer scholen dan ooit! Van 6 tot en met 10 november 2017 gaan op 2.900 basisscholen in het hele land ruim een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op school. En in 265 stadhuizen en drie musea. Begin jij de dag ook lekker, gezond en gezellig? 

Een gezond ontbijtpakket
Het uitgebreide pakket is elk jaar een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Dit jaar met nog meer variatie in lekker brood, beleg, zuivel, groente, fruit en thee. Bakkers, supermarkten en verschillende partners maken dat samen mogelijk. Er valt dus veel te kiezen! Het ontbijtpakket voldoet aan de nieuwste richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat is de garantie voor een gezonde start van de dag. Wil je weten wat er in de ontbijtweek precies op tafel staat? Kijk dan op de pagina met alle producten. Je vindt daar ook de voedingswaarden en allergenen van het hele ontbijtpakket.

Nieuw lesmateriaal
Kinderen krijgen niet alleen een gezond ontbijt, ze leren ook alles over die gezonde start van de dag met allerlei lesmateriaal. Naast leuke animatiefilmpjes is er nu ook de online Ontbijtmeter. Met die Ontbijtmeter ontdekken kinderen uit de midden- en bovenbouw hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. Voor de onderbouw is daar een eenvoudige versie van. De Ontbijtmeter maakt deel uit van het lespakket Lekker Fit!: een door Gezonde School erkende methode. Bij de Ontbijtmeter en de filmpjes vinden leerkrachten duidelijke lesbrieven en praktische printbare werkbladen.

Een heel goed doel
Elk jaar kiest het Nationaal Schoolontbijt een goed doel dat draait om het welzijn en de gezondheid van kinderen. Dit jaar is dat het Jeugdcultuurfonds. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven. Die missie past goed bij die van het Nationaal Schoolontbijt om ieder kind gezond te laten ontbijten. En dit goede doel past natuurlijk fantastisch bij het thema dit jaar: ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’. De donatie aan het Jeugdcultuurfonds komt tot stand door de symbolische bijdrage van gemeenten die deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt. 

Ontbijten onder de nachtwacht
Ook dit jaar openen we de ontbijtweek op maandag. Traditiegetrouw met een ontbijt op een bijzondere plek met bijzondere mensen. Deze jubileumeditie trappen we wel heel opvallend af: met een ontbijt in de Eregalerij van het Rijksmuseum, onder de Nachtwacht! Op maandagochtend 6 november schuiven kinderen aan tafel tussen beroemde oude meesters. En omdat kunst meer is dan schilderijen, trakteren we de scholieren ook nog op een muzikale omlijsting van hun ontbijt!

Burgemeester ontbijten mee
Kinderen ontbijten niet alleen op scholen in het hele land, maar ook in gemeentehuizen. Schoolklassen trakteren dan hun burgemeester op een ontbijtje in de werkkamer of de raadszaal. Aan tafel wisselen de burgemeesters en hun jongste burgers van gedachten over alles wat ze bezighoudt. Veel burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijt met een bijdrage aan ons goede doel dit jaar: het Jeugdcultuurfonds. Vorig jaar deden maar liefst 255 burgemeesters mee: die kijken terug op een mooie ontbijtontmoeting. Dit jaar ontvangen maar liefst 270 burgemeesters een schoolklas!

Bijzonder binnenhofontbijt
Kinderen die met leden van de Eerste en Tweede kamer ontbijten is op woensdag in de ontbijtweek inmiddels vaste prik. Vaak zelfs met een Kamervoorzitter, staatssecretaris of minister. En altijd in de buurt van het Binnenhof. Dit jaar -met het thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’- zijn we op woensdag 8 november te gast in het Mauritshuis. In de Gouden Zaal bedenken kinderen en Kamerleden gouden tips om beter te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt maakt dan ook de resultaten bekend van actueel onderzoek naar ontbijtgedrag. 

Sluiting in Leeuwarden
Als je de ontbijtweek opent, moet je die ook afsluiten. Dat doen we op vrijdag 10 november met een laatste Burgemeestersontbijt. En waar kunnen we dat dit jaar beter doen dan in de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018? Leeuwarden dus! In het Fries Museum met een schoolklas en burgemeester Crone, die ook nog een grote cheque voor het Jeugdcultuufonds op zak hebben!