Geregeld zon, maar ook enkele buien

13-05-2020 JOURE – Er is een mix van zon en wolken en er trekken enkele buien over het land. De temperatuur stijgt naar 10 tot 14 graden. Na een koude nacht schijnt morgen de zon flink. Het wordt 10-15 graden. Vanaf vrijdag wordt het geleidelijk warmer met zondag maxima van 16-20 graden. Daarbij schijnt de zon uitbundig, maar het noorden houdt kans op buien. Na het weekend wordt het warmer.

In de zuidoostelijke helft van het land schijnt vanochtend de zon uitbundig, maar geleidelijk ontstaan stapelwolken. In het noorden en westen is het bewolkt en komt het tot enkele buien. Deze buien trekken geleidelijk verder over de noordelijke helft van het land. Na een koude start met in de vroege ochtend regionaal lichte vorst loopt de temperatuur op naar 8-12 graden tegen het middaguur.

Vanmiddag is er een mix van zon, stapelwolken en enkele buien. Daarbij is kans op hagel en mogelijk ook een klap onweer. De meeste buien komen voor in het noorden en oosten, elders is het meest droog. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 11 tot 13 graden. Bij de Wadden en langs de noordkust wordt het maximaal 10 graden en in het zuidoosten kan het 14 graden worden. Daarmee is het overal veel kouder dan de 16-19 graden die gebruikelijk is half mei. 

De wind is zwak tot matig en gaat uit het noorden waaien. In de kustprovincies neemt de noordenwind toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. In het zuidwesten is kans op windstoten van 65 km/uur.

Vanavond is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In het zuidoosten is nog kans op een bui, elders is het droog. Komende nacht maakt het westelijk- en noordelijk kustgebied kans op een bui. In het binnenland blijft het droog. Het wordt opnieuw een koude nacht met temperaturen van 0 tot 2 graden en op veel plaatsen vorst aan de grond. In de kustgebieden koelt het af naar 2 tot 5 graden.

Morgen zijn er flinke perioden met zon en op veel plaatsen is het droog. In het westen en noorden is hier en daar nog een lichte bui mogelijk. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is overwegend matig.

In de middag is het overal droog en schijnt de zon flink. De temperatuur stijgt naar 11-12 graden in het noorden en westen en naar 13-14 in het midden, oosten en zuiden. In het zuidoosten kan het 15 graden worden, maar in het Waddengebied wordt het opnieuw niet warmer dan een graad of 10.

Morgenavond schijnt de zon nog flink. Tegen 21:30 uur gaat de zon onder en daarna volgt een vrij heldere, maar koude nacht met flinke opklaringen. De temperatuur daalt naar 0-3 graden en in het oosten en noordoosten kan het licht vriezen met minima van -1 of -2 graden. Aan de grond vriest het op uitgebreide schaal.

Vrijdag is er een mix van zon en wolken en in het noorden is kans op een enkele bui. De wind waait zwak tot matig uit het noorden. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 13-14 graden. In het zuidoosten wordt het 15, lokaal 16 graden.

Zaterdag schijnt geregeld de zon. In de middag is vooral in het noorden kans op een bui, maar over het algemeen blijft het droog. Er waait een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind. De temperatuur is opnieuw wat hoger en stijgt naar 14 tot 18 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten.

Zondag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. In het noorden is aanhoudend kans op een bui, elders blijft het droog. De westen-tot zuidwestenwind is zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar 16 graden in het noord(west)en en naar 20 in het zuidoosten. Daarmee is de temperatuur weer normaal voor de tijd van het jaar.

Volgende week schijnt de zon flink en is het over het algemeen droog. De maxima liggen de eerste dagen tussen 16 en 21 graden, in het hemelvaartsweekend wordt het geleidelijk warmer.