Geregeld zon, later kans op onweer

15-08-2020 JOURE – Er is een mix van wolken en zon en in het noorden is een bui mogelijk. Vanmiddag is ook elders kans op buien met daarbij lokaal onweer. Met 24-29 graden blijft het zomers warm. Morgen is vooral in de middag en avond kans op stevige regen- en onweersbuien. Het is drukkend warm met 26-31 graden. Na het weekend blijft het wisselvallig. Het kwik daalt naar 22-25 graden.

Er is vanochtend een mix van zon en wolkenvelden. Regionaal, vooral in het zuiden, kan de zon een tijdje schijnen. Vooral in het noorden en noordwesten is een enkele bui mogelijk. De meeste plaatsen houden het droog en omdat het nauwelijks waait is het aangenaam weer.

Vanmiddag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook stapelwolken. Geleidelijk groeien deze uit tot buien. Daarbij is onweer mogelijk en omdat de buien zich traag verplaatsen is kans op veel regenwater in korte tijd. De grootste kans op buien maken het noorden en oosten, maar ook elders is een lokale onweersbui mogelijk. De wind is zwak en waait uit uiteenlopende richtingen, maar geleidelijk krijgt de wind een voorkeur voor het noorden. In het Waddengebied neemt ze toe naar matig tot vrij krachtig.

De temperatuur stijgt naar 24 graden in het Waddengebied en direct aan zee. In de rest van het land wordt het ‘gewoon’ weer zomers warm. In het westen wordt het 25-26 graden, elders is het 27-28 graden. In het zuidoosten van Brabant en het noorden van Limburg kan het lokaal 29 graden worden.

Vanavond is eerst nog kans op enkele regen- en onweersbuien, maar geleidelijk verdwijnen de buien. Het klaart vannacht op en lokaal ontstaat mist. De temperatuur daalt naar 16-19 graden. Zet je raam lekker open en haal de frisse lucht in huis.

Morgen schijnt in de ochtend de zon flink. Er is ook sluierbewolking aanwezig en in het westen en zuidwesten komen stapelwolken voor met hier en daar al een enkele bui.

In de middag stijgt overal de kans op buien met onweer. Vooral in de tweede helft van de middag neemt de kans op stevige onweersbuien vanuit het zuidwesten toe. Daarbij is kans op hagel, zware windstoten tot 80 km/uur en veel regenwater in korte tijd. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten. Het is overal weer zomers- en landinwaarts ook tropisch warm. In het noorden en noordwesten wordt het 26-28 graden, elders stijgt het kwik naar 28-30 graden en langs de oostgrens kan het 31 graden worden. Door de hoge luchtvochtigheid zal het drukkend warm en benauwd aanvoelen.

Morgenavond trekken de stevige regen- en onweersbuien naar het noordoosten. In de nacht naar maandag wordt het geleidelijk weer droog en klaart het wat op. Toch blijft lokaal nog een onweersbui mogelijk. Lokaal ontstaat mist en de temperatuur daalt naar 17-19 graden.

Maandag komt het vooral in het noorden en oosten tot regen- en onweersbuien. In het westen en zuiden schijnt geregeld de zon. In de middag trekken de meeste buien naar het oosten weg, maar later op de middag stijgt vanuit het zuidwesten weer de kans op buien. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 25-26 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 27 graden worden. In het westen lijkt de hittegolf voorbij met maxima van 24 graden.

Dinsdag schijnt landinwaarts eerst de zon. In het westen zit meer bewolking en is kans op buien. In de middag trekken de buien verder over het land naar het oosten en is overal kans op enige nattigheid. Bij buien is kans op onweer. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en aan zee vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 22 graden in het westen en 24, heel lokaal nog 25 graden in het oosten. Op veruit de meeste plaatsen is de hittegolf dan ten einde.

De dagen daarna blijft het wisselvallig zomerweer met dagelijks kans op enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt woensdag 22-24 graden. Donderdag en vrijdag is het met 24-27 graden weer warmer. Volgend weekend koelt het dan weer wat af. Tijdens de nachtelijke uren is het 14-17 graden. Een prima temperatuur om het huis te laten koelen.