Gemeenteraad De Fryske Marren staat stil bij 100 jaar algemeen kiesrecht

07-03-2019 JOURE – In 1919, 100 jaar geleden, is ook voor vrouwen het actieve kiesrecht ingevoerd. Voormalige en huidige vrouwelijke raadsleden, burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen en griffiers zijn door de gemeenteraad van gemeente De Fryske Marren uitgenodigd om hierbij stil te staan.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat het actieve kiesrecht voor vrouwen is ingevoerd en daarmee dus het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. Overal in het land worden activiteiten rond dit thema georganiseerd. Ook de gemeenteraad van De Fryske Marren besteedt aandacht aan dit bijzondere feit. Voormalige en huidige vrouwelijke raadsleden, burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen en griffiers van De Fryske Marren en haar voorgangers zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis. Deze bijeenkomst vindt plaats op 8 maart om 16.00 uur.

Politicoloog en schrijfster Julia Wouters
Gemeenteraad De Fryske Marren staat stil bij 100 jaar algemeen kiesrecht Mevrouw Julia Wouters is uitgenodigd om een inleiding te verzorgen. Zij is politicoloog en schreef een boek: “De Zijkant van de macht, waarom de politiek te belangrijk is om alleen aan mannen over te laten”. Zij zal de aanwezigen op een interactieve wijze meenemen in haar zoektocht naar een verklaring voor het feit dat het aantal vrouwen in de politiek afneemt. Ook heeft ze een aantal tips voor vrouwen in en rond politieke functies.