Gemeente tevreden over uitwerking horecaplannen

16-06-2020 JOURE – Op 1 juni mocht de horeca weer open. Op veel locaties is toestemming gegeven voor meer terrasruimte, zodat er voldoende ruimte is voor zitjes op 1,5 meter afstand. De horeca-ondernemers hebben dit met veel inzet en creativiteit voorbereid. Met gemeente, politie, brandweer, lokale ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland, is vooral gekeken naar de mogelijkheden die er binnen de veiligheidsrichtlijnen zijn en hierin met de horeca mee te denken. In een aantal dorpen zijn ook gezamenlijke plannen ingediend, zoals in Joure en Langweer.

In Langweer is toestemming gegeven voor een horecalocatie op de Stevenshoek, bij de haven. De horeca in Langweer gaat hier naar verwachting na volgend weekend mee starten.

De handen in één
In Joure wordt de terrasruimte zoals op het D.E. Plein gezamenlijk gebruikt en is de Midstraat dagelijks vanaf 12.00 uur afgesloten voor auto’s. Dit geldt ook voor de Emmakade in Lemmer en de Buorren in Langweer. De komende weken houdt de gemeente een oogje in het zeil om te zien hoe dit gaat en houdt de gemeente contact met zowel de winkeliers als de horeca.

Ook op de Brink in Oudemirdum is gekeken naar gezamenlijke terrasruimte, waarbij vooral naar de zijkanten en naar voren toe is uitgebreid. Dit geldt ook voor de horeca in bijvoorbeeld Balk, Sloten, Echtenerbrug en Terherne. Waar nodig is overleg met de buren en winkeliers geweest over het gebruik van de ruimte.

Stevenshoek in Langweer
In Langweer is de locatie op de Stevenshoek in voorbereiding, vlakbij de haven. Omdat er op de Buorren te weinig ruimte is voor uitbreiding van de terrassen, hebben winkeliers en horeca-ondernemers de handen ineen geslagen. In overleg met gemeente, politie, brandweer en plaatselijk belang, is een tekening gemaakt voor het inrichten van de Stevenshoek. Het gaat hier om een terras met zitjes, vooral eetgelegenheid, met daarbij een duidelijke looproute en gebruik van een toiletwagen. De horeca-ondernemers zorgen gezamenlijke voor de inrichting van de locatie en bediening met een gastheer en/of gastvrouw. Het streven is om het terras na volgend weekend te kunnen openen.

Samen verantwoordelijk
Het mooie weer zorgt voor veel belangstelling op de terrassen. Tot nu verloopt dit goed in de gemeente: de ondernemers zijn verantwoordelijk voor de inrichting van het terras en de binnenruimte en het organiseren van het checkgesprek met de gasten. Hierin wordt ook de medewerking van de gasten gevraagd. Als iedereen zich aan de afspraken en de afstand van 1,5 meter houdt, dan kunnen de horecagelegenheden open blijven.

Terherne, Joure, Langweer, Balk, Lemmer, Oudemirdum, Sloten: onze gemeente heeft veel mooie plekken waar we nu ook vanaf het terras weer volop van kunnen genieten. Dat wil de gemeente graag zo houden, daarvoor moeten we elkaar de ruimte blijven geven.