Geen meting, wel waarschuwing


21-06-2017 JOURE – In natuurgebieden in Noord-Brabant en Zeeland is woensdag en donderdag een groot risico op brandgevaar (code rood) van kracht. De brandweer werkt sinds 2010 met een nieuw meetsysteem voor natuurbrandgevaar. Vorig jaar werd in mei in een aantal provincies code rood gegeven. In Friesland is worden er geen metingen gedaan ten aanzien van mogelijke natuurbranden.

Meetstations
Overal in natuurgebieden staan meetstations, die op zonne-energie werken. De stations meten naast allerlei meteorologische gegevens ook de droogte van het hout. Op basis van de metingen wordt bepaald hoe groot het brandgevaar in de natuur is. Bij code oranje of rood is de brandweer zeer waakzaam. Bij alarm rukt de dienst standaard met groot materieel en extra mankracht uit. Wie ergens brand signaleert, wordt geadviseerd 112 te bellen en daarna meteen het gebied te verlaten.

Droge zomer
Veel Nederlandse natuurgebieden zijn bang voor het groeiende risico op bosbranden in de lange, droge zomer die er aan komt. In Noord- en Midden-Limburg en Gelderland is de code oranje inmiddels van kracht. Voor de Kop van Noord-Holland, Drenthe, Utrecht en Overijssel geldt code geel. Deze codes worden afgegeven voor de diverse veiligheidsregio's. Nederland bevindt zich al drie maanden in een relatief droge periode. In maart, april en mei viel er minder neerslag dan normaal, en de regen die wel viel, stelde weinig voor. Ook de huidige maand juni verloopt droog.

Waarschuwing
Ondanks dat er niet gemeten wordt geldt ook in Friesland wel degelijk een waarschuwing om uit te kijken met (open) vuur. Zeker wanneer men zich nabij een bosrijk gebied bevindt en in turfrijk gebied. De brandweer bevindt zich dan ook een verhoogde staat van paraatheid.