Frisse zondag met enkele buien

29-05-2022 JOURE – Vandaag zijn er wolkenvelden en komen buien voor. Vooral in het zuiden en westen schijnt ook soms de zon. Van noord naar zuid wordt het 12 tot 15 graden en er waait een frisse wind. Ook morgen is de temperatuur nog laag voor eind mei met 14 tot 17 graden. Vanaf woensdag komt het kwik op veel plaatsen weer boven de 20 graden. Het is licht wisselvallig met regelmatig zon, maar ook kans op een (onweers)bui.

Vanochtend is er veel bewolking en regionaal af en toe ruimte voor de zon. Er trekken buien van noord naar zuid over het land. In het noorden wordt het op steeds meer plaatsen overwegend droog. Er waait een matige, aan zee soms vrij krachtige, wind uit het noorden tot noordwesten en de temperatuur ligt om 10:00 uur tussen 10 en 13 graden.

Vanmiddag zijn er vooral in Zuid-Nederland nog enkele buien. In Limburg is bij deze buien kans op een klap onweer. In de rest van het land is het grotendeels droog, al krijgt het noorden later vanmiddag wel weer te maken met een lokale bui. In het noorden, midden en oosten van het land overheerst de bewolking. In het westen en later in de middag ook het zuiden kan wat vaker de zon te zien zijn.

Het wordt op veel plaatsen 13 of 14 graden. In het zuiden kan het met wat zon lokaal 15 graden worden. Hiermee is het koud voor eind mei. Maxima van 17 tot 21 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De wind waait nog steeds uit het noordwesten tot noorden en is landinwaarts matig van kracht. Aan zee waait het soms vrij krachtig, windkracht 5. Deze wind maakt het voor het gevoel nog iets frisser dan het al is.

Vanavond neemt de wind af. Het weerbeeld geeft een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen en op een lokaal buitje na is het droog. In de nacht leeft de buiigheid in de kustprovincies wat op. In de zuidoostelijke helft van het land verloopt de nacht grotendeels droog. De minima komen uit tussen 8 graden aan zee en lokaal 4 graden in het binnenland. Lokaal kan een mistbankje ontstaan.

Morgenochtend komen vooral in Noord-Nederland enkele buien voor. In de rest van het land is het overwegend droog met in de zuidelijke helft flink wat ruimte voor de zon. Er waait een zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen en halverwege de ochtend is het 9 tot 12 graden.

Morgenmiddag neemt de buienkans in het noorden af en eind van de middag is het overal droog. Daarbij is het vrij zonnig met vooral in de noordelijke helft nog stapelwolken en vanuit het westen ook velden hoge bewolking. De wind is nog altijd zwak of matig uit het westen en het wordt 14 graden in Friesland tot 17 graden in Limburg.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het droog met opklaringen en velden hoge bewolking. De temperatuur daalt naar 4 tot 8 graden met de laagste minima in Oost-Nederland. Boven weilanden en sloten is kans op mistbanken.

Dinsdag is er een afwisseling van zon en stapelwolken. Verspreid over het land weten sommige wolken uit te groeien tot een bui. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind en met 16 graden op de Waddeneilanden tot 19 graden in Zuid-Nederland is het wat warmer dan vandaag en morgen.

Woensdag komt de middagtemperatuur met 18 graden in het noorden tot 22 graden in het zuiden nog wat hoger uit. Er is flink wat ruimte voor de zon en op veel plaatsen blijft het droog. De zon schijnt ’s middags met zonkracht 6. Dit betekent dat je huid al na 15 minuten kan verbranden.

Donderdag en vrijdag is er een mix van zon, wolken en vooral landinwaarts ook enkele buien. Bij buien is onweer mogelijk. De temperatuur loopt op naar 18 tot 20 graden in het noorden en langs de westkust en naar 21 tot 24 graden in de zuidoostelijke helft van het land. Mogelijk wordt het donderdag in Limburg lokaal net 25 graden.

In het pinksterweekend verandert er niet veel. De zon schijnt geregeld, maar er is ook een buienkans. De middagtemperatuur ligt veelal tussen 18 en 23 graden.