Friezen kiezen vaak zekerheid bij hypotheek

13-02-2019 JOURE – Het aantal hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in de eerste maand van 2019 met 17% gestegen ten opzichte van januari 2018. In januari werd maar liefst 41,9% van de totale hypotheken met NHG aangevraagd. Op provinciaal niveau worden hypotheekaanvragen met NHG bovengemiddeld vaak aangevraagd in Friesland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online bank Knab, op basis van data van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Grote regionale verschillen
Opvallend zijn de grote provinciale verschillen. In Friesland wordt een ruime meerderheid (57,8%) van de hypotheken aangevraagd met NHG, terwijl dit in Noord-Holland bij nog geen 30% gebeurt. NHG-aanvragen blijken het populairst te zijn onder Groningers (62,5%). De stijging ten opzichte van 2018 is in elke provincie duidelijk zichtbaar. De grootste stijging is te zien in Utrecht (40,9%). In Friesland is deze stijging daarentegen met 11,4% het minst groot.

Grootste stijging bij doorstromers
De grootste toename is te zien bij doorstromers (consumenten die een volgende woning kopen). In januari steeg het aantal NHG-aanvragen in die groep ten opzichte van 2018 met 26,5%. In totaal kiest 31,5% van de doorstromers nu voor een hypotheek met NHG. De verhoging van de NHG-grens van € 265.000 naar € 290.000 is volgens Knab de belangrijkste reden voor die flinke toename.

NHG populairst onder starters
De garantieregeling blijft nog altijd het populairst onder Nederlanders die hun eerste woning kopen. Een grote meerderheid van 61,9% van de starters koos in januari 2019 voor NHG. Dat komt neer op een stijging van 10,0% vergeleken met heel 2018.

‘Vorig jaar kwamen veel doorstromers niet in aanmerking voor NHG omdat hun hypotheek simpelweg te hoog was. Nu die grens is verhoogd zie je het aantal NHG-aanvragen direct toenemen’, aldus Erik Slijkoord, hypotheekadviseur bij Knab.