Friese popprijs naar 8501Indie

22-02-2021 JOURE – Het Jouster popcollectief 8501Indie is de winnaar van de Friese Popprijs 2020. Die werd zaterdagavond virtueel uitgereikt in een online-uitzending.

8501Indie, vernoemd naar de postcode van Joure, heeft een eigen universum gebouwd, volgens het juryrapport. Het collectief is opgezet door een stuk of wat muzikanten en creatievelingen die in wisselende samenstellingen verschillende bands vormen. zoals Bruckenbauer, Fools & Pretenders, WTRVLD, J.Hunter en Soldier One. ‘Een collectief zoals je dat graag zelf ook zou willen hebben’, zegt het juryrapport erover, ‘creatief, actief, divers in hun aanpak en van vele markten thuis’.

Ze bouwden hun eigen oefenruimte annex studio op het Jouster industrieterrein en hebben hun eigen festival: Inside Out. Ook muzieklessen – 8501Music – en een platenlabel -8501Rekkords – horen bij het activiteitenpalet. Daarnaast organiseren het collectief elk jaar de plaatselijke voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân, waarmee ze Friesland Pop ook wat werk uit handen nemen.

De boel werd van tevoren opgenomen in De Koornbeurs te Franeker en telde ook nog een paar optredens, van Cloudsurfers, Amarens de Boer en de Jouster band WTRVLD. Normaal gesproken op een feestelijke avond met publiek en bier, deze keer, wegens corona uiteraard, noodgedwongen in een online-uitzending.