Friese melkveehouders verdacht van zwendel met restafval

04-02-2020 JOURE – Twee melkveehouders in de Friese plaatsen Koudum en Oudemirdum worden verdacht van betrokkenheid bij een afvalzwendel. Tegen betaling zouden zij restafval uit Belgische kassen aangenomen hebben. Opsporingsambtenaren van de Friese milieudienst FUMO kwamen de praktijken op het spoor tijdens een controle bij de melkveehouder in Oudemirdum. Zij kwamen daar voor een asbestsanering. De milieucriminaliteit was bijvangst.

Het gaat om de reststroom bij het kweken van onder meer tomaten, paprika’s en komkommers. Tussen dit groen (loof) zit echter ook veel plastic: draadjes en klemmetjes die eveneens nodig zijn in de kassen voor het opbinden van de planten. Bij iedere oogst is sprake van vele tonnen restafval. Dat gaat vaak op een grote bult en hiervan is een groot deel plastic.

Dit plastic afval moet worden afgevoerd en verbrand door erkende bedrijven, wat veel geld kost (70 tot 100 euro per ton). Een verwerker in het Belgische Wervik omzeilde in 2018 de regels en bood het afval met plastic aan als strooisel voor in de stal, onder de koeien. Via een bemiddelaar in Nederland – een fouragehandel in Nunspeet – namen de 2 Friese melkveehouders uiteindelijk deel.

Het aannemen van afval gebeurde tegen betaling. Per ton ‘tomatenloof’ kregen de boeren zo’n 15 euro. Beide Friese melkveehouders namen elk bijna 3.000 ton af, goed voor ongeveer 50.000 euro per boer. De overige betrokkenen maakten waarschijnlijk nog grotere winsten.

In Oudemirdum bleek al een deel van het afval door het land te zijn geploegd. In Koudum lag het afval in een groot gat van 50 bij 50 meter, vertelt een opsporingsambtenaar van Fumo.

De Belgische afvalverwerker heeft het afval op eigen kosten weer moeten ophalen in Nederland en wacht bovendien een boete. Of deze verwerker ook tussenpersonen had in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland, is nog onbekend.