Friese Hoekrace in teken van Ulbe Zwaga


09-10-2017 LEMMER – Nog maar net gepromoveerd naar de A-klasse van het IFKS Skûtsjesilen en er wordt een prestatie van formaat geleverd. Dat is het verhaal van Ulbe Zwaga en de 'Waaksdom' van afgelopen weekend. Officieel mocht de 'Waaksdom' niet mee doen in de A-klasse echter werd er uitzonderlijk toestemming verleend door Nanne Wijnja. En dat pakte bijzonder goed uit. 

Het lijkt een sprookje in wording. Er wordt gezeild met een tuig van 14 jaar oud en de bemanning is dit jaar voor het eerst bij elkaar op het schip en toch zeilt het team onder Ulbe continu in de top mee. Ook de SKS schepen die mee deden konden de 'Waaksdom' uit Joure niet bij benen.

Sies Ulkema verteld: "In de éérste wedstrijd zaten we er al heel goed bij. We konden de top vrij makkelijk bijhouden en werden uiteindelijk derde. In de tweede wedstrijd pakten we vanaf de start de kop positie in maar konden vrij snel wegvaren van de rest van de vloot, dus werden we éérste dankzij Ulbe zijn geweldige inzichten". Albert Visser van het Lemster Skûtsje werd 2e en verrassend 3e werd Jaap Zwaga van Langweer. De vraag is of het Langwarder skûtsje ballast heeft verwijderd waardoor het zo goed mee kon komen. Indien dit het geval is heeft Langweer een duidelijk statement afgegeven aan de regelgeving van de SKS.