Fontein in Sloten kleurt oranje

24-11-2019 SLOTEN – De elfstedenfontein ‘Kievit’ in Sloten kleurt van 25 november tot 11 december oranje. Gemeente De Fryske Marren sluit daarmee in overleg met Plaatselijk Belang Sloten aan bij Orange the World, een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. Het oranje uitlichten van een gebouw of landmark is een vast onderdeel van Orange the World. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Orange the World
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Actie in Friesland
Op 25 november wordt om 19.00 uur de officiële aftrap van de Friese actie gegeven door de Waterpoort in Sneek in het oranje licht te zetten. Daarna kleuren ook andere gebouwen en landmarks in de provincie oranje, waaronder de kievitfontein in Sloten, het Stadhouderlijk Hof, de fontein en het University College in Leeuwarden, Crackstate in Heerenveen, Het Drachtster Lyceum, de kerk van Tjalleberd en de Mariakerk in Mantgum.