FNV vreest voor besmettingen bij medewerkers van pluimveeslachterijen

02-06-2020 JOURE – Na corona besmettingen in 2 slachterijen van Vion in Scherpenzeel en Groenlo vreest FNV voor infecties met het coronavirus onder personeel van pluimveeslachterijen. Uit een enquête die de bond hield onder de leden werkzaam in deze bedrijven geeft bijna de helft aan geen 1,5 meter afstand te kunnen houden. Meer dan 50% geeft aan dat er ook geen andere beschermingsmaatregelen zijn, zoals schermen of schotten.

FNV heeft de enquête uitgezet onder alle leden die in pluimveesector werkzaam zijn. De grootste respons was van werknemers in slachterijen. Daar lijken de problemen ook het grootst. Mensen werken dicht op elkaar. De werkdruk is hoog. Afstand houden is bijna niet mogelijk, blijkt uit de reacties.

Een ander groot probleem is het vervoer naar het werk. Bijna 60% geeft aan dat er nog steeds busjes vol met werknemers naar het werk komen. Soms omdat het stelletjes zijn en volgens de regels dus 1 huishouden vormen. Maar in de meeste gevallen gaat het om arbeidsmigranten die naar hun werk worden gebracht in een busje. Van de ondervraagden stelt 55% aan dat er slecht wordt toegezien op het naleven van de RIVM regels.

FNV heeft al brieven gestuurd naar werkgevers om ze op hun gedrag aan te spreken. Ook de Inspectie SZW moet nu echt zijn werk gaan doen, vindt de vakbond. Met name de woonsituatie en het vervoer van uitzendkrachten moet anders worden geregeld.