FNV: ‘Hard ingrijpen in vleessector nodig om meer coronabesmettingen te voorkomen’

09-05-2020 JOURE – Volgens de FNV worden de RIVM-regels niet nageleefd bij de meeste bedrijven in de vleessector. Dat baseert de vakbond op een steekproef die onder de leden werd gehouden. De werkgevers scoren gemiddeld een 5 als het gaat om de mate waarin mensen veilig kunnen werken.

Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de medewerkers zich niet veilig kan omkleden bij aanvang en sluiting van een dienst en 30% geeft aan dat er niet op 1,5 meter kan worden gewerkt, terwijl er ook geen beschermingsmaatregelen zoals spatschermen, plexiglas tussen werkplekken of mondkapjes beschikbaar zijn.

Ook zegt 41% dat ze niet op een veilige manier hun handen kunnen wassen. Ruim 70% van de respondenten meldt dat collega’s zich niet aan de regels houden. Ook de pauzes zijn problematisch, er is te weinig ruimte en er wordt niet geroosterd zodat mensen niet allemaal tegelijk in de te krappe ruimtes hun koffie kunnen drinken of een sigaret kunnen roken.

Ruim 80% van de medewerkers is een arbeidsmigrant. Er veel signalen dat het vervoer van en naar het werk misgaat. Regelmatig zitten er teveel flexkrachten in een auto of busje. Ook wonen veel arbeidsmigranten vaak te dicht op elkaar. FNV vindt dat er meer moet worden gecontroleerd en worden gehandhaafd door de arbeidsinspectie.