FNP verliest in de Fryske Marren


22-03-2018 JOURE – De FNP heeft gisteravond een behoorlijke dreun te verduren gekregen binnen de lokale politiek. Het was de grootste partij in de gemeente, maar verloor maar liefst 3 zetels. Het CDA heeft het stokje als grootste partij overgenomen. Zij behielden de 8 zetels die zij al hadden.

Groen Links leek in 1e instantie de grote winnaar door van 1 naar 3 zetels te klimmen. Echter is er door een verwerkingsfout gebleken dat zij naar 2 zetels gaan. Het NCPN kreeg er een zetel bij en staat nu op 2 zetels. Het ChristenUnie leverde ook een zetel in en heeft nu 1 zetel. PVDA bleef op 4 zetels staan. De VVD kreeg er 1 zetel bij en D66 bleef gelijk op 2 zetels. Verrassende nieuwkomer met ruim 1 zetel bleek de burgerpartij De Fryske Marren.

In een reactie liet Dhr. Volbeda van het FNP weten dat het naar zijn inzien niets te maken zou hebben met de naamswijziging die eerder op zoveel protest stuitte. Volgens een ander FNP lid zou het het wellicht wijs zijn om die uitspraak te heroverwegen.

Uitslag referendum
Inwoners van De Fryske Marren konden gisteren ook hun mening geven tijdens het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In totaal hebben 11.019 (51,57%) inwoners voor en 10.349 (48,43%) tegen het wetsvoorstel gestemd.