Filmhuis Joure: The first cow

09-06-2022 JOURE – Cookie en King Lu ontdekken dat een rijke landeigenaar in de buurt een koe heeft, een extreme zeldzaamheid in dit gebied. ’s Nachts trekken ze erop uit om haar stiekem te melken. Met de gestolen melk kan Cookie ongekende lekkernijen creëren. Het duo weet al snel een bloeiende handel op te zetten en hun dromen lijken werkelijkheid te worden. Al blijft het riskant, want alles is gebaseerd op een kleine, maar riskante diefstal.

Een subtiel en teder verhaal over vriendschap en de Amerikaanse droom. Regisseur Kelly Reichardt (Certain WomenWendy and Lucy) heeft een grote voorliefde voor de dicht beboste staat Oregon en voor personen aan de rand van de samenleving. Als een miniaturist zoomt ze in op kleine dagdagelijkse details om hun grotere betekenis te onthullen. Een paar emmers gestolen melk als parabel voor het kapitalistisch systeem waarbij de macht ligt bij degene die de productiemiddelen bezit. Maar nog meer dan een scherpzinnig portret van het vroege Amerika is First Cow een prachtig, maar bedachtzaam verhaal over echte vriendschap.

De film wordt vertoont op woensdag 15 juni om 19.45 uur. De toegeng bedraagt €9,50 voor volwassenen, inclusief 1 consumptie. Voor donateurs en scholieren, inclusief 1 consumptie is de entree €7,00.