Filmhuis Joure – De Overval

24-04-2022 JOURE – Op 8 december 1944 vond een van de meest spectaculaire verzetsdaden uit de Tweede Wereldoorlog plaats. De Friese KP (KnokPloeg), de gewapende tak van het verzet, wist 51 verzetsmensen zonder bloedvergieten uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden te bevrijden. Leider van deze opmerkelijke actie was Dokkumer Piet Oberman.

Deze indrukwekkende gebeurtenis werd door historicus dr. Lou de Jong, in nauw overleg met de betrokken KP’ers, omgezet in een filmscenario. Op 21 december 1962 vond de première van De Overval plaats. Bekende acteurs als Piet Römer, Yoka Berretty en Rob de Vries speelden er in mee. Met bijna 1.5 miljoen bezoekers werd het een van de meest succesvolle films in Nederland.
In 2002 is de film volledig gerestaureerd en geconserveerd door het Filmmuseum in Amsterdam. De Overval geldt nog steeds als een van de beste oorlogsfilms ooit en is daarmee een klassieker geworden in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Asing Walthaus, LC-Journalist en filmkenner, interviewt na afloop van de film Hessel de Walle en Hans Groeneweg. De Walle is auteur van het boek ‘De mannen van de Overval’ dat in 2019 verscheen. Dit interview zal ook vertoond worden. Momenteel werkt De Walle aan een biografie van Piet Oberman. Hans Groeneweg is huidige directeur van het Museum Dokkum en tot 2019 conservator bij het Fries Verzetsmuseum.