Feestelijke heropening Jouster Toer met nieuwe torenspits

09-11-2021 JOURE – Op zaterdag 13 november, vindt er een feestelijke heropening plaats ter gelegenheid van het terugplaatsen van de torenspits en het afronden van de restauratie. Na het terugplaatsen van de torenspits konden de restauratiewerkzaamheden worden afgerond en is de toren op 20 oktober 2021 opgeleverd aan de opdrachtgever en eigenaar Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten De Fryske Marren (BRM-DFM). Door een subsidie van gemeente De Fryske Marren in combinatie met een royale donatie van een inwoner van Joure, is de restauratie van de kenmerkende Jouster toren mogelijk gemaakt.

Schenking en onthulling
Jelle Belksma, voorzitter van stichting BRM en wethouder Roel de Jong van gemeente De Fryske Marren, houden hier een korte toespraak en onthullen samen met de donateur een steen met de naam van hem en zijn vrouw erop, als waardering voor zijn royale donatie aan de restauratie. Er is een hapje en een drankje en muziekkorps Concordia Joure zorgt voor muzikale begeleiding.

Restauratie
De torenspits en het kruis zijn eind november 2018 van de Jouster Toer afgehaald vanwege de slechte staat van de houten hoofdconstructie. Daarna is in de werkplaats van Jurriëns-Noord in Sneek het koepeldak met torenspits geheel gerestaureerd. Op 15 september 2020 kwam dit dak met de torenspits en het stalen kruis op een boot terug naar Joure en is daarna teruggeplaatst op de toren.  Samen met de herstelde houten staanders vormt het teruggeplaatste deel de zogenaamde ‘open lantaarn’. Daarna is de restauratie van de toren verder afgerond. Op 20 oktober is de toren opgeleverd aan de stichting BRM.

Torenfeest
De heropeningsreceptie is onderdeel van het Torenfeest op zaterdag 13 november, waarbij belangstellenden overdag vanaf 11.00 uur van harte welkom zijn. Het programma (zonder entreekosten) bestaat uit verschillende optredens. Medewerkers zijn stadsomroeper Pieter Haringsma, beiaardier Dirk Donker, het koperensemble van de Jouster Fanfare, leerlingen van It Toanhûs, shantykoor De Warringers en popkoor Thats It. ’s Avonds is er een concert in de kerk (met entreekosten) en bespeelt Eeuwe Zijlstra het Ahrend orgel met medewerking van mezzosopraan Anneloes Volmer en Jan Vermaning op trompet.