Farmers Defence Force overweegt aanvoer naar supermarkten te blokkeren

07-12-2019 JOURE – Farmers Defence Force-voorvrouw Sieta van Keimpema, tevens voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB) bevestigt dat er over een vervolgactie wordt gesproken. “Het plan is inderdaad om met de voedselvoorziening Nederland attent te maken op de problemen van boeren en burgers. Dat zou door een blokkade van winkels kunnen”, zegt Van Keimpema. “Wij hebben nog niet precies besloten wat we gaan doen, dat doen we maandag 9 december. Zorgen voor lege schappen met de kerstdagen is een van de opties.”

“Politici moeten weten wat er gebeurt als de voedselvoorziening plat ligt. Wij produceren voedsel, en daar wordt te weinig voor betaald. We krijgen al 30 jaar dezelfde melkprijs, terwijl de kosten gigantisch omhooggegaan zijn. Deze overheid doet heel lastig over het plan dat we neergelegd hebben. De boeren moeten maar weer betalen. Als je zomaar een stuk van de boeren uit de economie halen, en de landbouweconomie is erg fragiel, dan betekent dat dat de andere boeren hogere kosten krijgen en dat er meer omvallen”, aldus Van Keimpema.

Het is de vraag of er na alle boerenacties nog wel goodwill voor de boeren overblijft. “Ik denk dat veel mensen wel snappen wat boeren doen en dat de politici doorgaan met politieke spelletjes. Met het landbouwcollectief is er een prachtig plan van aanpak neergelegd. Maar dat wordt niet bevestigd en daardoor duurt de stikstofimpasse langer en komen er steeds meer boerenbedrijven in de problemen.”