Fairtrade wint terrein in Fryslân

15-03-2019 JOURE – Bijna 80% van alle Friezen, meer dan 500.000 mensen, woont in een Fairtrade gemeente en 12 van de 18 gemeenten voeren het Fairtrade certificaat. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Fairtrade Gemeente Nederland. Fryslân mag zich op basis van dat rapport weer twee jaar lang Fairtrade provincie noemen. Het bestuur van de stichting roemt vooral de inzet van het provinciale kernteam dat Fairtrade in Fryslân promoot.

Naast de 12 Fairtrade gemeenten zijn er drie Fairtrade gemeenten in wording. Zij zijn bezig om aan de criteria te voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld Fairtrade stimuleren, zelf Fairtrade bezig zijn en die inzet uitdragen. De Stichting oordeelt dat de provincie dat goed doet. De provincie ondersteunt het kernteam, serveert zelf Fairtrade producten in het provinciehuis en brengt Fairtrade onder de aandacht van inwoners en media.

Gedeputeerde Michiel Schrier is blij met de verlenging van de titel: “Fairtrade zorgt ervoor dat mensen zich bewust worden van wat ze kopen. Milieubewust handelen met aandacht voor omstandigheden waarin producten worden gemaakt en vervoerd is belangrijk voor de toekomst van onze kinderen. Samen de wereld een stukje beter maken.”
Global Goals

Met de Fairtrade status op zak wil de provincie zich nu inzetten voor de global goals, ook wel Sustainable Development Goals (SDG); een reeks doelen gericht op bestrijding van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Dat doet ze samen met een groot tal partners uit het Friese maatschappelijke veld. Zij vormen het SDG Netwurk Fryslân.

Morgen is er een congres over de Sustainable Development Goals bij het Friesland College in Heerenveen. Meer informatie daarover staat op www.sdgnetwurk.frl/sdgcongres.