“Fairtrade Gemeente” in zicht voor gemeente De Fryske Marren


22-11-2018 JOURE – Op woensdag 21 november 2018 reikte wethouder Durk Durksz achttien Fairtrade- en MVO- (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) certificaten uit aan verschillende organisaties en bedrijven uit de gemeente. De feestelijke uitreiking vond plaats in Hotel-Restaurant Tjongervallei in Delfstrahuizen. Hierdoor komt de titel “Fairtrade Gemeente” in zicht voor gemeente De Fryske Marren. Een oordeel van de jury voor de eervolle titel wordt dit jaar nog verwacht.

Uitreiking Fairtrade certificaten
De Fairtrade certificaten werden uitgereikt aan: Eethuis Simple (Joure), Boerderij Kleurrijk (Oudemirdum), Protestantse Gemeente Sintjohannesga-Delfstrahuizen, OSG Sevenwolden (Joure), Samenlevingsschool Bloei Terkaple / Terherne, Drogisterij HAK (Lemmer), Huisartsenpraktijk Wijckel en Boerderij Welgelegen (Harich).

Uitreiking MVO-certificaten
De MVO-certificaten werden uitgereikt aan: Zuivelrijck (Rotstergaast), Natuurwinkel Joure, Natuurwinkel Lemmer, Graasboerderij (Sondel), Restaurant Tjongervallei (Delfstrahuizen), Bloemisterij De Swanneblom (Joure), Bloemen Manders (Lemmer), De Breiwinkel (Joure),

Werkgroep Fairtrade Gemeente De Fryske Marren
In 2015 heeft een enthousiaste werkgroep, bestaande uit inwoners van De Fryske Marren, het voortouw genomen om de status van ‘Fairtrade Gemeente’ te bereiken. Gemeente De Fryske Marren heeft besloten dit maatschappelijk initiatief te ondersteunen. Bovenstaande bedrijven en organisaties zijn de afgelopen maanden bezocht door de leden van de werkgroep waarna met hen is overeengekomen dat zij meedoen aan de campagne om van de gemeente een Fairtrade Gemeente te maken. De werkgroep hoopt dat bedrijven en organisaties die nog geen bezoek van de werkgroep hebben gehad (of bij nader inzien alsnog mee willen doen) zich bij haar melden. Dit kan via mail: fairtradedfm@gmail.com.

Gemeente De Fryske Marren ondersteunt Fairtrade
In De Fryske Marren gebeurt al heel veel met duurzaamheid (www.defryskemarren.nl/duurzaam) en willen we maatschappelijke partijen uit de gemeente inspireren en faciliteren naar een duurzaam 2030. Ook zal de gemeente bij haar handelen aspecten van fairtrade betrekken. Zo faciliteren wij de werkgroep ‘Fairtrade Gemeente De Fryske Marren’ en stappen we over op het gebruik van Fairtrade koffie en -thee binnen de organisatie. Meer informatie over fairtrade in De Fryske Marren kunt u vinden via de webpagina: http://www.defryskemarren.nl/fairtrade.