Fabrieken sluiten eerder wegens tekort aardappelen


22-11-2018 JOURE – Avebe sluit 1 van de 2 fabrieken waar het bedrijf zetmeelaardappelen verwerkt al begin december in plaats van in februari, zoals aanvankelijk was gepland. De coöperatie besluit daartoe omdat de aanvoer van aardappelen als gevolg van de droogte van afgelopen zomer aanmerkelijk minder is dan in een gemiddelde campagne. Ook het Duitse concern Emsland Group, waar ook Nederlandse telers aan leveren, sluit de zetmeelcampagne dit jaar eerder af.

De fabrieken van Aviko Rixona in Oostrum en Warffum voor de productie van vlokken en granulaten uit aardappelen draaien niet op volle capaciteit en liggen rond de kerst stil. Door de droogte valt de aardappelopbrengst fors lager uit dan normaal. De schatting is dat de Nederlandse aardappeloogst dit jaar zeker 20% lager is dan gemiddeld. Voor aardappelen die worden geteeld voor zetmeelproductie, vlokken en granulaten is het opbrengstverlies mogelijk nog groter.

Deze aardappelen worden vooral geteeld op de zand- en dalgronden in Noord-Nederland en daar was de impact van de droogte op landbouwgewassen bijzonder groot. Avebe, Aviko Potato en Emsland Group leggen de aanvoer van aardappelen voor een belangrijk vast via contractafspraken. Dat geeft hen maar weinig ruimte om extra aardappelen aan te kopen op de vrije markt die geschikt zijn voor hun verwerkingsproces.