Extra evaluatie stikstofmodel RIVM

17-10-2019 JOURE – Op 16 oktober protesteerden boeren in de buurt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De directeur-generaal van het RIVM, Hans Brug, was op de protestlocatie aanwezig. Hij benadrukte dat het RIVM de twijfels en kritiek gehoord heeft. De methode die wordt gebruikt bij stikstofneerslag is robuust en wetenschappelijk verantwoord. Binnenkort wordt er een extra evaluatie uitgevoerd door nationale en internationale wetenschappers en kennisinstellingen. Daarin wordt de kritiek die het RIVM vandaag en ook eerder deze week gehoord heeft meegenomen.

De afgelopen dagen zijn er veel vragen gesteld aan het RIVM over de manier van berekenen en meten van stikstof. Stikstof kan een negatief effect hebben op de natuur. Daarom heeft Nederland zich verplicht om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te beschermen.

Het RIVM werkt samen met vele andere kennispartners en de agrarische sector om kennis te verzamelen over hoeveel stikstof er aanwezig is in Nederland en welke effecten dit mogelijk heeft op de natuur. De kennis hierover is over een lange reeks van jaren opgebouwd door metingen, berekeningen en onderzoek naar de verspreiding van stikstof in de atmosfeer. Dit is steeds getoetst en gewaardeerd door andere experts, onder andere in internationale reviews.