Expositie ‘T sit yn de genen bij gemeentehuis Joure

20-02-2020 JOURE – ’T sit yn de genen” is een expositie van 3 verwante vrouwen die hun meisjesnaam danken aan heit en pake Hans Huisman. Dat op zich is natuurlijk niet zo bijzonder, wat het wel bijzonder maakt is dat hetzelfde creatieve bloed wat Hans Huisman aanzette tot fantasierijk geknutsel, ook door de aderen van deze dames stroomt en vorm krijgt in hun schilderijen, quilts en tekeningen.

Dochter Geke Koning-Huisman tekent zolang zij zich kan herinneren. In haar werkzame leven, waarin zij veel bestuurlijke functies bekleedde, waren de agendastukken graag gebruikte tekenvellen om op te krabbelen.Pas na haar pensionering besloot ze schilderlessen te gaan volgen. Geke schildert met olieverf op zowel paneel als op doek. Haar quilts zijn eigenlijk schilderijen van stof. Vaak hebben deze quilts een diepere betekenis.

Kleindochter Betty Wind-Huisman is een laatbloeier. Met haar schilderijen bewijst Betty dat laatbloeiers ook mooie kunstwerken kunnen maken. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk bouwt ze haar realistische schilderijen laagje voor laagje op. Betty werkt met olieverf op zowel paneel als op doek.

Kleindochter Ina Hoekstra-Huisman voelde eigenlijk altijd al een ’tekenkriebel’, maar ze liet die kriebel pas toe toen ze op latere leeftijd schilderlessen cadeau kreeg. Het bleef niet bij deze lessen, want naast het schilderen ontdekte ze ook het tekenen.

Ina schildert met olieverf op zowel paneel als op doek. Ze tekent met grafiet, pastel en kleurpotloden op diverse ondergronden.

De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur  www.keunstenkeur.nl