Expositie Jantina Boonstra geïnspireerd op natuurfoto’s

30-07-2020 JOURE – De natuurfoto’s van Cor Pot vormen de inspiratie voor de kleurrijke textiele werken van Jantina Boonstra. Tot en met 3 oktober is hun werk te zien in het Gemeentehuis in Joure.

Jantina Boonstra
In 2016 kwam Jantina in aanraking met vilten. Ze heeft zichzelf het vilten en vervolgens ook andere technieken aangeleerd. De inspiratie voor haar werkstukken haalt ze voornamelijk uit de natuur: bloemen, landschappen, vogels. Vaak gebruikt ze hierbij foto’s die gemaakt zijn door Cor Pot. Haar ontwerpen zijn meestal herkenbaar, soms abstract maar altijd zeer kleurrijk.

Hergebruik
Inmiddels heeft ze een eigen stijl ontwikkeld. Ze gebruikt niet alleen wol, maar ook stofjes, zijde, sjaaltjes en soms kralen in haar werkstukken. Zo wordt elk wolschilderij intuÏtief, laag voor laag met verschillende materialen en verschillende technieken, zoals naald- en natvilten, met de hand en machinaal borduren, opgebouwd. Hergebruik is belangrijk voor Jantina. Ze vindt diverse materialen en spullen in onder meer kringloopwinkels, voor het inlijsten van de schilderijen gebruikt ze vaak oude lijsten en houten dienblaadjes.

Jantina Boonstra is werkzaam als woonbegeleider in de de psychiatrie. Ze geeft workshops ‘Schilderen met wol’ en is dagelijks bezig met vilten, in haar atelier in de nok van het huis.

Cor Pot
‘‘Kijkend door de lens zie je een andere wereld. Zo focus je je op een deel van de omgeving of het onderwerp.’Fotografie is zijn passie, Cor kan al zijn creativiteit hierin kwijt. Als fotograaf zwerft hij graag door Friesland en fotografeert hij, zowel in opdracht als op eigen initiatief, landschappen, steden, dorpen, markante woningen en kunstwerken. Cor is bestuurslid van de Fotoclub Heerenveen en lid van de Vereniging Natuurfotografen Friesland.

Jantina Boonstra en Cor Pot delen de interesse voor de natuur en reizen. Samen reizen ze naar diverse landen en de natuurfoto’s die Cor dan maakt, vormen een bron van inspiratie voor Jantina