Expositie Een andere kijk op “burgerzaken”

20-02-2019 JOURE – In het gemeentehuis draait het om ‘burgerzaken’. Hanneke Staal fotografeert en Wilma Raadsveld associeert in gemengde techniek op ‘burgerzaken’ die u in het gemeentehuis nog nooit zag. Deze verrassende expositie is te zien van 18 februari tot en met 14 juni in het gemeentehuis te Joure.

We wonen in een huis.
Dat huis heeft een keuken.
Die keuken heeft, vaak onder de gootsteen,
een beetje eigenwijs kastje.
Daar komt van alles in terecht,
maar we zien dat eigenlijk nooit bij elkaar.
Dat maakt nieuwsgierig…

Hanneke ging op stap om bij diverse burgers te vragen:
“Mag ik uw keukenkastje fotograferen met het deurtje open!”
Wilma ging aan de slag om daar met een tekening/aquarel op te associëren.
Het resultaat geeft: een andere kijk op ‘burgerzaken’

“The important thing is not the camera but the eye” zei de bekende fotograaf Alfred Eisenstaed. Dat is precies waar het om gaat. Hoeveel mooie technieken ook ter beschikking staan, het oog van de fotograaf blijft het meest belangrijke ‘instrument’. Hanneke is amateurfotograaf en fotografeerde, naast vrij werk, o.a. een groot deel van de collectie in Museum Joure. Daarbij vielen haar de prachtige details op die bezoekers van het museum vaak ontgaan, omdat ze heel klein zijn. Ze maakte er daarom een fototentoonstelling over. Voor de voormalige website Skarsterlânnieuws fotografeerde Hanneke weerfoto’s, de dorpen in de gemeente en een deel van de interieurs in monumentale gemeentelijke gebouwen.

“De schilder moet niet schilderen wat hij ziet, maar wat gezien zal worden” zei de Franse dichter Paul Valéry. Tekenen en schilderen doet Wilma met veel plezier en ze volgt al jaren teken- en schilderlessen in diverse technieken. Acryl, olieverf, aquarel en potlood zijn haar materialen en deze gebruikt ze ook door elkaar, wat weer een apart effect geeft. Het is altijd een kwestie van goed kijken en het mengen van kleuren. Verschillende opdrachten voor particulieren voerde ze uit. Ook de ontwerpen van de jaarlijkse kerst- en verjaardagskaarten voor de doopsgezinde gemeente van Joure zijn van haar hand. In Ghana schilderde Wilma tijdens de opbouw van een nieuwe school de figuren van Madagaskar op de wanden. Samen realiseerden Hanneke en Wilma in 2016 de tentoonstelling ‘Door de vensters van Museum Joure’. Een combinatie van foto’s en aquarellen die bezoekers attent maakte op het uitzicht vanuit de prachtige oude vensters in de monumentale gebouwen van het museum.

De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur.