Enkele lichte buien, veel wolken

07-12-2019 JOURE – Bewolking heeft vandaag de overhand en er is kans op enkele lichte buitjes. Het wordt 9-10 graden. Morgen trekt een regengebied over het land en is het met 11-12 graden een stuk zachter dan gebruikelijk. In de middag breekt de zon door. Er volgt een zeer onstuimige maandag met felle buien veel wind. Dinsdag doet het weer het rustiger aan met zonnige perioden en 7-8 graden.

Vanochtend trekken veel wolkenvelden over het land. Tussendoor kan de zon heel af en toe doorbreken. De zon is het vaakst te zien aan de westkust en in het noorden. In het binnenland komen enkele lichte buien voor, maar veel plaatsen houden het droog.

Vanmiddag heeft bewolking de overhand en is slechts af en toe een glimp van de zon op te vangen. In het noorden en aan de westkust weet de zon vaker door te breken. Vooral in het binnenland ten noorden van de grote rivieren is kans op een lokaal buitje, maar vrijwel overal blijft het droog.

De maxima komen uit op 9 à 10 graden. Daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maximumtemperaturen van 6-7 graden zijn begin december gebruikelijk. Er staat een overwegend matige zuidwesten- tot westenwind. Aan zee waait het vrij krachtig en soms krachtig.

Vanavond is het overwegend bewolkt en droog. Er trekken veel wolkenvelden over het land, maar er zijn ook enkele opklaringen. Komende nacht neemt de bewolking vanuit het westen toe en aan het eind van de nacht begint het in het westen te regenen. Het koelt af naar 7-8 graden.

Morgen belooft een natte en onstuimige dag te worden. In de ochtend trekt een regengebied van west naar oost over het land en is het bewolkt. Direct na het regengebied volgen aan het eind van de ochtend felle buien. Het waait stevig. In het binnenland staat een vrij krachtige en soms zelfs krachtige zuidwestenwind. Daarbij is kans op windstoten tot 70 km/uur. Aan zee waait het hard tot stormachtig (7-8 Bft.) en kan de wind uithalen naar ongeveer 85 km/uur.

In de middag trekken de felste buien al gauw naar het oosten weg. Geheel droog wordt het nog niet want er blijft kans op enkele buien. Het weerbeeld bestaat uit zon en stapelwolken. De wind is iets minder krachtig dan in de ochtend: matig in het binnenland tot hard aan zee. Het wordt 11-12 graden en deze maximumtemperatuur wordt aan het begin van de middag bereikt. Gedurende de middag daalt de temperatuur een paar graden.

Morgenavond neemt de kans op buien vanuit het noordwesten geleidelijk toe en in de nacht naar maandag trekken felle buien over het land. Daarbij is kans op hagel en onweer. De pittigste buien zijn voor de kustgebieden.

Maandag blijft het onstuimig met felle buien en veel wind. De wind draait gedurende de dag van zuidwest naar noordwest en is krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig in de kustgebieden (7-8 Bft.). Aan zee kan de wind zelfs even stormkracht bereiken (windkracht 9). Daarbij is kans op zware windstoten van circa 90 km/uur. In het binnenland kan de wind uithalen naar 80 km/uur. Het wordt maximaal 9 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur rond 4 graden.

Dinsdag is het heel ander weer dan de voorgaande dagen. Het is rustig en droog weer met zon en stapelwolken. Later neemt de bewolking vanuit het westen opnieuw toe. De middagtemperatuur komt uit op 7-8 graden en daarmee blijft het een paar graden zachter dan normaal.

De dagen daarna is het opnieuw volop herfst. Dagelijks is kans op buien en geregeld waait het stevig. Het weerbeeld bestaat uit wolken en zon. Met maxima van circa 8 graden blijft het een paar graden zachter dan normaal.