Enkele buien, later meest droog

19-02-2020 JOURE – Er zijn wolkenvelden met lokaal een bui. Later komt in het noordoosten nog een bui voor en wordt het tijdelijk droog. Er zijn veel wolkenvelden en het wordt 8 graden. In de loop van de avond kan het een beetje regenen. Komende dagen is er kans op regen, maar overdag is het vaak droog met op vrijdag ook zon. In het weekend is het onstuimig en zacht met 10-13 graden.

Vanochtend trekken veel stapelwolken over het land en komen enkele buien voor. De buien duren kort en gaan gepaard met hagel. In het westen en zuidwesten is het overwegend droog en kan de zon schijnen. Later wordt het op meer plaatsen droog en maken het oosten en vooral het noordoosten nog kans op een enkel buitje. Af en toe kan de zon doorbreken.

Vanmiddag is het in grote delen van het land droog met wolkenvelden en lokaal wat zon. In het oosten en noordoosten komen nog een paar buitjes voor, maar later wordt het droog. In de loop van de middag neemt de hoge bewolking toe en zal de zon verdwijnen. Het wordt ongeveer 8 graden. De westenwind kan fris aanvoelen en is matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in de kustprovincies en rond het IJsselmeer.

Vanavond is het aanvankelijk bewolkt en droog. In Zeeland kan het een beetje spetteren en halverwege de avond neemt ook in het zuiden en westen de kans op regen toe. De temperatuur daalt naar 3 graden in het oosten tot 6 langs de westkust.

Later op de avond en in de nacht is in het hele land kans op wat lichte regen. Later in de nacht trekt de regen noordoostwaarts en wordt het in het zuiden, midden en westen overwegend droog.

Morgen is het op de meeste plaatsen grijs. Het is vaak droog, maar een klein beetje (mot)regen is niet uit te sluiten, zeker in het noordoosten en oosten.

In de middag is het overwegend bewolkt en droog. Later kan het in het westen gaan regenen. De maxima liggen op 9 à 10 graden in het noorden en 11 graden in het midden en zuiden. Er staat een matige tot vrij krachtige wind en in het westen is de zuidwestenwind krachtig. Aan zee waait het hard met kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Aan de noordwestkust is de wind stormachtig.

In de avond trekt een regengebied over het land en daarbij gaat het in het binnenland tijdelijk harder waaien. Ook kunnen windstoten voorkomen en tijdens passage van de buien kan de wind plotseling naar het noordwesten draaien. Later op de avond trekt het buiengebied naar het oosten weg en is het op een enkele bui na droog. In de nacht zijn er heldere perioden en kan in het noordoosten nog een bui voorkomen. De temperatuur daalt naar 2-5 graden.

Vrijdag is het lange tijd droog. Stapelwolken en zon wisselen elkaar af en in de middag is het vaker bewolkt. Ook dan staat er een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind. Een enkel buitje is in het noordoosten niet uitgesloten en aan het eind van de middag en in de avond is in de noordelijke helft kans op een lokaal spatje regen. Het wordt 9 à 10 graden. In de avond en in de nacht naar zaterdag blijft het flink waaien en daalt de temperatuur slechts een paar graden.

In het weekend staat onstuimig en regenachtig weer op het programma. Het gaat niet stormen, maar aan zee wordt het wel stormachtig. In de kustprovincies is de wind krachtig en soms hard. Het binnenland kan rekenen op een vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. Het is erg zacht met 10-12 graden en zondag is het een graadje warmer.

Na het weekend blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. Maandag is het ongeveer even warm als op zondag. De dagen daarna daalt de temperatuur geleidelijk naar 7-9 graden. Naast wolkenvelden is er af en toe ruimte voor wat zon.