Eikenprocessievlinders in aantal afgenomen


06-10-2017 JOURE – In de afgelopen weken zijn er 33 procent minder eikenprocessievlinders aangetroffen dan vorig jaar. Dit zou er op duiden dat er volgend jaar minder overlast zou kunnen zijn van de eikenprocessierups. Per provincie zijn de resultaten van het onderzoek echter wel verschillend. Elk jaar wordt er in augustus en september in kaart gebracht waar eventuele overlast kan worden verwacht van de rups.

In Overijssel en Noord-Brabant werden beduidend minder vlinders gevangen echter blijft de rups in deze provincies wel het meest voor te komen. Binnen De Fryske Marren zagen de onderzoekers een afname van ongeveer 10 procent. Uit het onderzoek komt  naar voren dat er vooral lokaal de rups voor overlast kunnen zorgen.

Het kenniscentrum verwacht voor 2018 lokaal veel overlast. Huid, ogen en luchtwegen kunnen geïrriteerd raken door contact met de 'brandhaartjes' van het dier. Doordat de afgelopen maanden plaatselijk erg veel regen is gevallen, vlogen vlinders minder ver uit om hun eitjes te leggen. Er zullen zich daardoor veel nesten bij elkaar vormen.