Eikenprocessierupsen gesignaleerd

05-06-2019 JOURE – De eerste eikenprocessierupsen zijn weer gesignaleerd. Op verschillende plekken zijn er diverse nesten gesignaleerd. Eikenprocessierupsen veroorzaken overlast bij mensen doordat hun huid – na het vervellen – wegwaait en irritatie kan opleveren. De huid van deze rups zit namelijk vol met brandharen. De rupsen en nesten zitten vaak in eikenbomen, maar kunnen soms ook in grasland zitten of dicht bij de stam een grondnest hebben.

Klachten door brandharen
Na contact met de brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Het advies is om na aanraking van de rupsen of haren niet te krabben of te wrijven, maar de huid of ogen goed met water te wassen of te spoelen. Wanneer nodig kleding op 60°C wassen. De klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een verzachtende crème kan verlichting geven. Bij ernstige klachten neemt u contact op met de huisarts.

Nest gezien?
De gemeente voert in deze periode constant inspecties uit en laat de nesten door een gespecialiseerd bedrijf verwijderen. Ook kunt u zelf melding maken bij de gemeente als u een nest vindt. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken. Vanuit deze nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs – in processie- op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen eikenprocessierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten. Op de website van de GGD vindt u veel informatie.