Eikenprocessierups veroorzaakt mogelijk extra overlast

14-06-2020 JOURE – Het aantal besmette eiken is dit jaar 25% minder dan vorig jaar. Door de weersomstandigheden kunnen de processierupsen wel voor extra overlast zorgen. In sommige gemeenten zijn bijna de helft van de bomen aangetast terwijl in andere gemeente er soms sprake is van minder dan 10 procent. Het verschil ook in het preventief behandelen van de bomen.

Het aantal rupsen die naar de bodem in zijn gekropen zijn in een diapauze gegaan. Dit is een soort rusttoestand waarbij de ontwikkeling stil staat. Vorig jaar kropen deze rupsen rond juni weer uit de grond. Je kunt de grondnesten vinden aan de stamvoet van de boom. Vaak zijn ze in een straal van een meter rondom de boom terug te vinden.

Als de rupsen zich hoger in de boom bevinden is er vaak een spinsel rondom de rupsen te vinden. In het geval van grondnesten is dit niet het geval waardoor vervellingshuidjes met de honderdduizenden brandharen makkelijker verwaaien in de omgeving.

In 2019 werd de meeste overlast in eind juni en begin juli ervaren. Mensen kregen last van jeuk, bultjes en roodheid. De komende weken kan men rekening houden met overlast. Wees ook alert op lagere nesten en vervellingen bij de stam bij het uitlaten van de hond. Houd de honden bij de eikenbomen vandaan.

De komende dagen worden onweersbuien verwacht. Deze kunnen gepaard gaan met harde wind, regen en hagel. De kans is reƫel dat eikenprocessierupsen, nesten en vervellinghuidjes uit de bomen zullen waaien. Ook oude nesten zitten vol met brandharen die voor overlast kunnen gaan zorgen.

Voor meer informatie kunt u terecht op https://processierups.nu