Eikenprocessierups is weer actief!

20-06-2019 JOURE – Op verschillende plekken binnen de gemeente zijn in mei weer nesten gevonden van de eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen veroorzaken overlast bij mensen doordat hun huid na het vervellen wegwaait en irritatie kan opleveren. De huid van deze rups zit namelijk vol met brandharen. We voeren regelmatig inspecties uit. Ziet u een boom met een rood-wit lint? Dat geeft aan dat er nesten van de eikenprocessierups zijn aangetroffen. Het lint is een waarschuwing voor u en een signaal voor de opruimdienst. De nesten worden daar namelijk weggehaald door een gespecialiseerd bedrijf.

Hoe herkent u een rups of nest?
De rupsen en nesten zitten vaak in eikenbomen, maar kunnen soms ook in grasland zitten en dicht bij de stam een grondnest hebben. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit deze nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs – in processie- op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen eikenprocessierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten.

Klachten door brandharen
Na contact met de brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Het advies is om na aanraking van de rupsen of haren niet te krabben of te wrijven, maar de huid of ogen goed met water te wassen of te spoelen. Wanneer nodig kleding op 60°C wassen. De klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een verzachtende crème kan verlichting geven. Bij ernstige klachten is contact met de huisarts aan te raden.

Nest gezien?
Denkt u een nest van de eikenprocessierups te zien, neem dan contact met de gemeente op via telefoon 14 05 14 of per mail: info@defryskemarren.nl.

Op onze website op de pagina ‘Eikenprocessierups‘ en op de website van de GGD (www.ggdfryslan.nl) vindt u meer informatie.