Eerste vorst heeft zich gemeld in Nederland


07-11-2017 JOURE – Voor het eerst dit najaar heeft het gevroren in Nederland. In Woensdrecht is de temperatuur om 21:00 uur op de  meethoogte van 1,5 meter gedaald naar -0,3 graden. De laatste vorst van het jaar was op 10 mei. Aankomende nacht zal nog iets kouder worden. De verwachting is dat het 0 graden aan de kust tot -3 in het binnenland zal worden. Aan de grond vriest het dan in bijna het hele land 1 tot 5 graden. 

Lokaal kan dichte mist ontstaan en worden de eerste strooiacties verwacht om gladheid op met name bruggen te voorkomen. De eerste vorst van het najaar dient zich dit jaar later aan dan gebruikelijk. Normaal gesproken vriest het voor het eerst ergens in ons land in de tweede helft van oktober. 

Op het landelijk hoofdstation in De Bilt heeft het nog niet gevroren maar komende nacht kan het ook daar een graadje vriezen. Morgen blijft het droog en is het, na oplossen van de mist, vrij zonnig. Met 8-9 graden als maximumtemperatuur ligt de temperatuur iets onder de normaal voor begin november. De wind is matig en waait uit het zuidoosten.

Woensdag is er vrij veel bewolking. Plaatselijk kan een beetje (mot)regen vallen. De hoeveelheid neerslag is erg klein, maar de regen maakt het wel extra koud. Met slechts 7-8 graden wordt het de koudste dag van de week. De zwakke tot matige oostenwind veroorzaakt een gevoelstemperatuur van 4 tot 7 graden. Donderdag waait de wind weer uit het westen. Ondanks de bewolking en regen loopt de temperatuur weer wat op. De middagtemperatuur komt op 10-12 graden te liggen en in de nachten is het meestal niet kouder dan een graad of 5.