Eerste officiële vorstdag

31-10-2019 JOURE – Voor het eerst deze meteorologische herfst daalde de temperatuur onder andere in De Bilt tot onder het vriespunt. Daarmee is de eerste officiële vorstdag van deze herfst een feit. Eergisteren kwam het lokaal al tot de eerste vorst.

Vanochtend vroeg daalde de temperatuur in De Bilt naar -0.5°C, daarmee is het de eerste officiële vorstdag van deze herfst. Gisteren waren we al dicht bij de eerste vorst in De Bilt, toen daalde het kwik ’s ochtends vroeg naar +0.5 graden. 

Eergisteren kwam het lokaal al voor het eerst tot lichte vorst, toen daalde het kwik in Eelde als eerste weerstation in ons land tot onder nul. In september was weerstation Twenthe al dichtbij met een minimumtemperatuur rond +1 graad. Voor vorst moesten we echter nog even wachten.

Eerste vorst is op tijd
De eerste officiële vorstdag is dit jaar op tijd. Normaal gesproken vriest het rond 3 november voor het eerst op ons landelijk hoofdstation. Vorig jaar kwam de eerste officiële vorstdag van het jaar ongeveer een maand eerder, toen was het op 30 september in De Bilt -0.1 graad. De vroegste eerste officiële vorstdag  was op 16 september 1971. In het jaar 2000 moesten we juist erg lang wachten, toen vroor het pas voor het eerst op 17 december.

Geen kouderecord
Hoewel vorst in deze tijd van het jaar temperaturen beneden normaal oplevert, is er nog geen sprake van kouderecords. In De Bilt daalde het kwik op 31 oktober 1974 naar -3.2 graden. In deze tijd van het jaar kan het overigens nog veel kouder worden. Op 28 oktober 1918 daalde het kwik in De Bilt zelfs naar -8.5 graden!