Eerste actie ‘A7 Attent’ levert 95 keer proces verbaal op


04-04-207 JOURE – De politie, het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat in Noord-Nederland starten in april 2017 met een actie op de Rijksweg A7 in Groningen en Friesland om het verkeer te attenderen op de gevaren van afleiding in het verkeer. Veel ongevallen op de A7 worden namelijk veroorzaakt doordat bestuurders afgeleid zijn achter het stuur. Onder het motto ‘A7? Attent!’ voeren de partijen campagne om het aantal ongevallen terug te dringen. Met voorlichting en politiecontroles wordt vanaf april 2017 veilig verkeersgedrag gestimuleerd.

Op de startdag van het project is er  95 keer proces-verbaal opgemaakt. Er werd 58 keer bekeurd voor "30+ snelheidsovertredingen". Er werden 8 rijbewijzen ingevorderd. Deze invorderingen vonden allen plaats rondom het knooppunt Joure, in het 70 km/u gedeelte vlak voor het knooppunt waarbij de hoogst gemeten 138 km/u bedroeg, en het klaverblad Heerenveen, in het 100 km/u gedeelte in ververband met in-/uitvoegstroken aldaar, waarbij de hoogst gemeten snelheid 185 km/u bedroeg. Er werd 23 keer bekeurd voor het vasthouden mobiele telefoon.

Daarnaast werd er onder andere bekeurd voor het negeren van het inhaalverbod vrachtwagen, kleven, onnodig links rijden, (structureel) geen richting aangeven, onjuiste losbreek-reminrichring aanhangwagen en gordeldraagplicht. Een op papier uitgevoerde personenauto werd in beslag genomen aangezien deze nog steeds in Nederland reed. 

Gedurende het komende half jaar wordt er extra gecontroleerd op de A7. Dat gebeurt met opvallende en onopvallende auto’s en motoren, videosurveillanceauto’s, laserguns en mobiele radarapparatuur. Er zal worden gelet op met name bestuurders die zich laten afleiden achter het stuur, door bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Ook andere onveilige gedragingen hebben onze aandacht, zoals het (fors) overschrijden van de snelheidslimiet, asociaal rijgedrag, het overtreden van het inhaalverbod door vrachtwagens en rijden onder invloed van alcohol.