Eerst zon maar vanmiddag hoge kans op buien

24-03-2023 JOURE – Vanochtend schijnt de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en landinwaarts is kans op een bui. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig en in de kustgebieden krachtig, windkracht 4 tot 6.

Vanmiddag neemt de buiigheid vooral in het midden en zuiden toe. In het noorden blijft het op een lokale bui na droog. De buien kunnen weer fel zijn en gepaard gaan met hagel, een klap onweer en (zware) windstoten tot 75 km/uur. Geregeld schijnt ook de zon. De zuidwestenwind is matig tot krachtig en het wordt 12 graden in het noordwesten en 15 in het zuidoosten.

Vanavond trekken de buien vrij snel naar Duitsland weg en is het tijdelijk droog. Er zijn naast wolkenvelden ook opklaringen, maar in de nacht stijgt de buienkans weer. Het koelt af naar 7-8 graden. De zuidwestenwind blijft stevig doorstaan en is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig in de kustprovincies.

Zaterdag talrijke stevige buien
Zaterdag is een sterk wisselvallige dag met talrijke buien. Deze buien kunnen fel zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en (zware) windstoten tot 80-85 km/uur. De wind gaat uit het westen waaien en is (vrij) krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee, in het Waddengebied en rondom het IJsselmeer, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur is weer wat lager en komt op de meeste plaatsen uit op 11-12 graden. In het noordwesten is het een graadje minder warm, in het zuiden en zuidoosten kan het lokaal nog 13 graden worden. Voor de tijd van het jaar zijn dit overigens hele gebruikelijke temperaturen.

Zondag zomertijd begint met lagere temperaturen
Nadat we in een vrijwel droge nacht met enkele opklaringen de klok een uur vooruit hebben gezet vanwege het begin van de zomertijd, is het zondag overwegend bewolkt. Een regenzone sleept een groot deel van de dag over het zuiden van het land. Het noorden houdt het droog, voor het midden is het onzeker of de regenzone ook daar overtrekt.

De wind draait naar het noorden en is zwak tot matig van kracht. Later neemt de noordenwind weer in kracht toe en daarmee wordt minder warme lucht aangevoerd. De temperatuur blijft nagenoeg overal onder de 10 graden met maxima van 8 graden in het noorden en (ruim) 9 in het zuiden.

Maandag maartse buien
De eerste dag van de nieuwe week laat nog steeds wisselvallig weer zien. Met een stevige noordwestelijke wind, matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee (4 tot 7 Bft), trekken maartse buien over het land met hagel en natte sneeuw. Tussen de buien door zijn er felle opklaringen. De temperatuur wordt niet hoger dan 5 tot 7 graden en daarmee is het duidelijk te koud voor eind maart.

Daarna kou weer uit de lucht, maar aanhoudend wisselvallig
De rest van de week gaat de kou weer geleidelijk uit de lucht. Na een nacht met landinwaarts lichte vorst komt het dinsdag nog tot maartse buien. Het is dan 6 tot 8 graden. Vanaf woensdag stijgt het kwik weer naar de dubbele cijfers. Het weerbeeld blijft ook dan wisselvallig en standvastig lenteweer staat nog niet op het programma.