Eerst zon, later wat lichte regen

16-12-2019 JOURE – Vanochtend schijnt af en toe de zon, maar de bewolking neemt toe en vanuit het zuiden stijgt de kans op wat lichte (mot)regen. Vanmiddag breidt de regen uit over het land. Het wordt 8-11 graden. Morgen is het bijzonder zacht met 11-16 graden. Woensdag wordt een droge dag, daarna wordt het weer wisselvallig. Het blijft vrij zacht voor december met maxima van 10-13 graden.

Vanochtend is het droog met naast vrij veel hoge bewolking ook wat zon. De bewolking neemt geleidelijk toe en later vanochtend stijgt vanuit het zuiden en zuidoosten de kans op wat lichte regen. Ook in het noordwesten, de Kop van Noord-Holland en de westelijke Wadden, is kans op wat lichte regen. De wind waait uit het zuiden en is matig boven land en eerst nog (vrij) krachtig aan zee en bij de Wadden.

Vanmiddag breidt de lichte regen en motregen zich langzaam over het land naar het noordwesten uit, maar Groningen, Drenthe en de oostelijke Wadden houden het overdag droog. Aan het eind van de middag wordt het ook in het zuiden van Limburg weer droog. De temperatuur stijgt naar 8-9 graden. In Twenthe, de Achterhoek, oostelijk Brabant en Limburg kan het 10 graden worden en in het zuiden van Limburg zelfs 11. De zuiden tot zuidoostenwind neemt overal af naar zwak.

Vanavond is het bewolkt en de regen trekt verder naar het noordwesten over het land. Vooral in het westen en noorden valt nog enige tijd regen. Vanuit het zuidoosten wordt het op steeds meer plaatsen droog. In de loop van de nacht verlaat de regen het land via het noordwesten. Elders is het dan droog, maar het blijft bewolkt. De zwakke zuidoostenwind neemt toe naar matig en het wordt niet kouder dan 6-8 graden.

Morgen zijn er in de ochtend wolkenvelden en in het noordwesten valt mogelijk nog wat lichte regen. Elders is het droog en vooral landinwaarts breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Het westen houdt vrij veel hoge bewolking met slechts af en toe wat zon. De wind waait uit het zuiden en is matig en aan zee later vrij krachtig.

In de middag wordt de wind zuidwest en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Boven land blijft de wind matig waaien. Vooral landinwaarts schijnt de zon door de hoge wolken heen, maar vanuit het westen neemt geleidelijk de bewolking toe. Het blijft tot de avond overal droog.

De temperatuur is erg hoog voor de tijd van het jaar. Op de Wadden en langs de noordkust wordt het 11 graden. Elders in het noorden en ook in het westen stijgt het kwik naar 12-13 graden en landinwaarts wordt het 14 graden. In Brabant, oostelijk Gelderland en in Limburg wordt het 15 graden en in het zuiden van Limburg wijst de thermometer 16 graden aan. Normaal is het een week voor Kerst 5-7 graden.

Morgenavond is het bewolkt en vanuit het westen gaat het regenen. De regen trekt in de nacht oostwaarts over het land. De wind waait matig uit het westen tot zuidwesten. De temperatuur daalt naar 5 tot 7 graden. 

Woensdag wordt een droge dag met flinke zonnige perioden. De temperatuur is weer lager, maar nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar. Het kwik stijgt naar 9 of 10 graden in het westen en noordwesten en naar 11 graden landinwaarts. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het 12, misschien nog net 13 graden worden. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.

Donderdag en vrijdag blijft het zacht met overal weer temperaturen in de dubbele cijfers. In het noorden wordt het 10 graden en in het zuiden wordt het 12-13 graden. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en op beide dagen is kans op regen. De wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest en is meest matig boven land en (vrij) krachtig aan zee.

Het weekend verloopt wisselvallig, maar zaterdag lijkt wel de beste dag van het weekend te worden. De zon schijnt dan geregeld en het blijft overdag droog. In de avond volgt regen en ook zondag is de kans op regen groot. De temperatuur is weer iets lager en stijgt op beide dagen naar 8-10 graden.

Volgende week, tijdens de (groene) Kerstdagen, is het (licht) wisselvallig met temperaturen van 8-10 graden. Na Kerst lijkt het kwik, tijdens de laatste dagen van het jaar, wat te dalen.