Eerst zon, later bewolking met kans op een bui

17-08-2020 JOURE – Na een overwegend droge ochtend neemt vanmiddag vanuit het zuidwesten de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. Het weerbeeld laat zon en wolken zien en het wordt 24-27 graden. Morgen bereikt koelere lucht ons land en is het 22-25 graden. Na een overwegend droge woensdag met 23-26 graden, wordt het donderdag tijdelijk warmer. Er is dan kans op onweersbuien.

Vanochtend is er een mix van zon en wolkenvelden. In de vroege ochtend kan het regionaal grijs en nevelig zijn, maar vrij snel breekt de zon door. Het oosten en noordoosten maken kans op een bui, elders blijft het waarschijnlijk droog.

Vanmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Ook trekken sluierwolken over het land. In het noordoosten en oosten kan dikkere bewolking voorkomen, waar de zon zich een tijd achter verschuilt. Daarbij is ook kans op een bui. In de rest van het land is het aanvankelijk droog, maar in de tweede helft van de middag ontstaan in het zuiden en zuidwesten buien. Deze buien breiden zich geleidelijk noordwaarts over het midden en westen uit. De buien kunnen stevig uitpakken met onweer, hagel en windstoten tot 75 km/uur.

De maxima komen uit op circa 24 graden in het westen en noordwesten en 25-26 in het noorden, oosten, midden en zuiden. In het zuidoosten kan het lokaal 27 graden worden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het drukkend warm aan. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Omdat het behoorlijk warm wordt en niet al te hard waait, is het nog steeds moeilijk om de warmte uit huis te krijgen.

Vanavond trekken enkele pittige regen- en onweersbuien over het land en daarbij zijn de felste buien voor het zuiden, midden en westen. De buien zijn minder zwaar dan zondag. In de loop van de avond nemen de buien af en klaart het vanuit het zuidwesten breed op.

Komende nacht wordt het op de meeste plaatsen droog en is het overwegend helder. Er staat weinig wind en plaatselijk kan het nevelig of mistig worden. De kans op mist is het grootst in het oosten. Het koelt af naar 13-16 graden en daarmee is het ideaal weer om het in huis een paar graden af te laten koelen.

Morgenochtend kan het plaatselijk grijs en nevelig zijn, maar op veel plekken schijnt de zon. In de tweede helft van de ochtend ontstaan in het hele land stapelwolken. Lokaal groeien deze uit tot buien.

Morgenmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Er trekken enkele buien over het land en daarbij is een klap onweer mogelijk. Met maxima van 22 graden in het noordwesten tot lokaal 25 in het zuidoosten is het duidelijk koeler dan de voorgaande dagen. Dit zijn vrij normale temperaturen voor half augustus. De westen- tot zuidwestenwind is zwak tot matig. In het noordwestelijk kustgebied kan het vrij krachtig waaien. De wind maakt het voor het gevoel heel aangenaam zomerweer en maakt het mogelijk om het huis goed door te laten luchten.

Morgenavond verdwijnen de meeste buien en stapelwolken geleidelijk en klaart het breed op. Er volgt een overwegend heldere nacht met minima van 12-15 graden. Het noordwestelijk kustgebieden en Waddengebied maken kans op een bui. In de rest van het land is het droog.

Woensdag blijft het overwegend droog met een mix van zon en wolken. Geleidelijk neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en in de loop van de middag en avond stijgt de kans op wat regen. Het wordt 23-26 graden.

Donderdag schampt een gebied met hele warme lucht ons land en dat maakt de verwachting onzeker. In de huidige verwachting blijft de warmte net ten zuidoosten van Nederland en dan wordt het 24-27 graden. Wanneer de hete lucht ons land wel bereikt kan het 27-32 graden worden. De hoogste temperaturen zijn voor het zuidoosten. De kans op dit hete scenario is ongeveer 30%. Het weerbeeld bestaat uit zon en wolkenvelden. Ook kunnen stevige onweersbuien ontstaan.

Ook vrijdag kan het regionaal nog ruim 25 graden worden, maar vanaf het weekend wordt het duidelijk koeler. De wind zoekt de westhoek op en daardoor komen de maxima tussen 18 en 22 graden uit. Dagelijks is kans op buien, maar tussendoor schijnt de zon geregeld.