Eerst zon, daarna slaat het weer langzaam om

08-02-2020 JOURE – Vandaag schijnt in de ochtend vooral landinwaarts nog even de zon. Vanuit het westen raakt het zwaar bewolkt en aan het eind van de ochtend gaat het in het westen licht regenen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig en aan zee vrij krachtig.

In de middag is het bewolkt en valt enige tijd regen en motregen. De zuidwestenwind is overal matig en de temperatuur stijgt naar 9-10 graden in het noorden en westen en naar 11 in het midden, oosten en zuiden. In het zuidoosten wordt het 12 graden.

In de avond trekt de regen geleidelijk naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het weer droog. De bewolking houdt de overhand en het koelt in de nacht naar zondag af naar 4-6 graden. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. Bij de Wadden wordt de wind hard, windkracht 7.

Zondag wordt een onstuimige dag. Het is bewolkt en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt verder in kracht toe en is rond het middaguur (vrij) krachtig boven land en hard in de kustgebieden. Aan zee is de wind stormachtig, windkracht 8 en in het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden kan de wind al stormkracht 9 bereiken. Landinwaarts komen zware windstoten voor van 80-85 km/uur en aan zee tot 100 km/uur. Bij de Wadden zijn zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur mogelijk.

In de middag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. De zuidwestenwind neemt nog wat verder in kracht toe en wordt krachtig tot hard boven land met kans op zeer zware windstoten van 100-110 km/uur. In de kustgebieden waait het stormachtig en aan zee staat enige tijd een zuidwesterstorm, windkracht 9. In het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden kan een zware storm voorkomen, windkracht 10. Daarbij komen zeer zware windstoten voor van 120-130 km/uur. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden langs de noordkust en op de Wadden en naar 12-13 graden in de rest van het land.

Zondagavond trekken felle buien van noordwest naar zuidoost over het land en daarbij is kans op onweer. In het hele land zijn bij die buien zeer zware windstoten mogelijk van 120-130 km/uur, lokaal zelfs nog meer met uitschieters tot 140 km/uur. In de nacht naar maandag verlaten de felle buien het zuidoosten. De reguliere wind neemt af naar (vrij) krachtig boven land en naar hard tot stormachtig aan zee. Na passage van de felle buienlijn zijn de windstoten ook minder heftig.

Volgende week blijft de westen- tot zuidwestenwind dagelijks flink doorstaan. Boven land waait het veelal vrij krachtig en in de kustgebieden hard. Aan zee en bij de Wadden is de wind stormachtig, soms tippend aan storm. Het weerbeeld laat naast veel wind ook een mix zien van zon, wolken en buien. Deze buien kunnen vergezeld gaan van hagel, onweer en soms ook natte sneeuw. Maandag is het overdag nog 8-10 graden, vanaf dinsdag is het enkele graden minder zacht en liggen de maxima tussen 6 en 8 graden. Tijdens en kort na een (winterse) bui is het enkele graden kouder.