Eerst wolkenvelden later opklaringen

26-04-2020 JOURE – Vanochtend hebben de noordelijke provincies met wolkenvelden te maken. Dit wolkendek breekt in de loop van de ochtend geleidelijk open. Ook in het midden kan in de vroege ochtend wat bewolking voorkomen. In het zuiden verloopt de hele ochtend zonnig.

Vanmiddag baden het zuiden en midden in de zon. In het noorden en oosten kunnen aan het begin van de middag nog wolken voorkomen, maar deze verdwijnen geleidelijk. Dat gebeurt als laatste aan de noordkust van Groningen. De hele dag verloopt droog.

De middagtemperatuur varieert van 12 graden op de Wadden tot lokaal 20 in het zuidoosten. In Utrecht wordt het 16 à 17 graden. Het waait zwak tot matig uit het noorden tot noordwesten. Omdat er weinig wind staat voelt het zeker in het zuiden en oosten heel aangenaam aan.

Vanavond en in de nacht naar maandag zijn er brede opklaringen. Het koelt af naar 0 tot +4 graden en aan de grond kan het regionaal licht vriezen. Hier en daar kan mist ontstaan.

Maandag kleuren de temperatuurkaarten oranje, want deze Koningsdag belooft een warme dag te worden. De maxima komen uit op 17-23 graden en de zon schijnt volop. Wel verschijnen in de middag en avond steeds meer wolken aan de horizon, maar waarschijnlijk blijft het droog. De wind draait van zuid, via west naar noord en het waait overwegend matig. Met het draaien van de wind koelt het ’s middags in de kustregio’s en ’s avonds ook in de rest van het land snel af.

Dinsdag ziet het weer er heel anders uit. Bewolking heeft de overhand en er trekken buien over het land. Met 13-18 graden is het bovendien duidelijk minder warm dan op Koningsdag.

De dagen daarna blijft het licht wisselvallig. Elke dag is kans op enkele buien en is er vaak meer bewolking dan zon. De temperaturen zijn heel normaal voor de tijd van het jaar. Het wordt 12-17 graden.