Eerst nog fris, later in de week warmer

17-05-2023 JOURE – Het is overal droog met wolken en flink wat zon. Het wordt 11 tot 16 graden. Morgen is het nog vrij fris met maximaal 15 graden, maar vanaf vrijdag loopt de temperatuur flink op. In het weekend komt het kwik op veel plaatsen ruim boven de 20 graden uit. Het is droog met zonnige perioden, maar zondag neemt de kans op een bui toe.

Vanochtend zon en wolken
Het is overal droog. Plaatselijk komen (laaghangende) wolken voor, maar al snel krijgen we de zon op steeds meer plaatsen te zien. Er staat een matige noordenwind.

Vanmiddag veel zon, vrij koud
Er is flink wat ruimte voor de zon, maar er ontstaan ook stapelwolken. Vooral in het noorden komt meer bewolking voor en is een enkele bui niet uitgesloten. Bij een matige noordenwind komen de maxima uit op 11 graden op de Waddeneilanden tot 16 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Ondanks de lage middagwaarden is het prima weer om eropuit te trekken.

Vanavond opklaringen, koude nacht
Het klaart breed op en de wind neemt in kracht af. Gedurende de avond trekken hoge wolkenvelden vanaf de Noordzee oostwaarts over het land, maar zowel vanavond als vannacht blijft het meest droog. Bij weinig wind koelt het af naar 1 tot 6 graden. Langs de oostgrens komt het aan de grond mogelijk tot een graadje vorst.

Morgenochtend koude start van de dag
Door de lage temperaturen van afgelopen nacht kan het gras nat zijn. Hierdoor is dauwtrappen goed mogelijk. De zon warmt de lucht geleidelijk op. Aan het eind van de ochtend is het op veel plaatsen 10 of 11 graden. Het is droog met een afwisseling van wolken en zonnige perioden. Er staat weinig wind.

Morgenmiddag eerst nog lage maxima
Er zijn wolken en zonnige perioden. De meeste zon lijkt weggelegd voor de kustprovincies. De maximumtemperatuur komt uit op 13 of 14 graden in het noorden tot 15 graden in Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg. De noordoostenwind is veelal matig. Vlak aan zee kan het in de loop van de middag wat steviger waaien.

Morgenavond droog met opklaringen
Het is droog met wolken en opklaringen. In de nacht naar vrijdag koelt het tijdens opklaringen bij weinig wind af naar zo’n 5 graden.

Vrijdag oplopende temperaturen
Een noordoostenwind zorgt voor aanvoer van warmere lucht naar onze omgeving. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 17 of 18 graden. Langs de kust blijft de temperatuur met maximaal 16 graden nog wat achter. Het weerbeeld laat wederom een afwisseling van wolken en zonnige perioden zien. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar een enkel buitje is niet geheel uitgesloten.

Met deze weersomstandigheden is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten. Ben je van plan langere tijd buiten door te brengen? Smeer je dan goed in want de zon is met zonkracht 6 erg sterk. Een onbeschermde huid kan al binnen 15-30 minuten kan verbranden.

Komend weekend nog wat warmer
In het weekend doet de temperatuur er nog een stapje bovenop. Zaterdag wordt het 16 tot 20 graden en zondag komen de middagwaarden op veel plaatsen ruim boven 20 graden uit. De eerste dag van het weekend verloopt nog droog, maar zondag neemt vooral landinwaarts de kans op een regen- of onweersbui toe.

Ook na het weekend warm?
Het warme weer houdt maandag waarschijnlijk nog aan, maar vanaf dinsdag lijkt de temperatuur een daling in te zetten. Er zijn perioden met zon, maar er is ook kans op een lokale regen- en onweersbui.