Een leven redden, je hebt het in je!


12-10-2017 JOURE – Tot 16 oktober is het Donorweek. Een week waarin orgaan- en weefseldonatie in het middelpunt van de belangstelling staat.  Want met orgaandonatie kun je levens redden. In Nederland overlijden nog steeds mensen terwijl ze wachten op een geschikt orgaan. Als meer mensen zich registreren als donor kunnen we daar iets aan doen. En kunnen we levens redden. Twijfel of je je wilt registreren als orgaandonor? Praat er dan eens over met mensen uit je omgeving.

Zelf kun je ook ziek worden en een donororgaan nodig hebben. Zou je dan een orgaan van een ander willen ontvangen? Als je antwoord hierop ja is, wil je dan overwegen donor te worden? 

Laat weten dat je orgaandonor bent
De eerste stap om donor te worden heb je gezet. Maar sommigen vinden het moeilijk om de volgende te zetten. En zich te registreren. Dat is begrijpelijk. Omdat het een onderwerp is waar je niet makkelijk over praat. En toch is zo’n gesprek een goede eerste stap. Ook jij kunt zo’n gesprek aangaan.

10 tips voor een gesprek over orgaandonatie
Met deze tips kun je makkelijker over orgaandonatie praten.

– Kies een moment waarop je je op je gemak voelt. Zoals tijdens een wandeling, de afwas of tijdens het eten.
– Of plan een speciaal moment, zoals een etentje met diegenen met wie je erover wilt praten.
– Kies vervolgens een aanleiding: begin over een verhaal dat je gelezen hebt of op tv hebt gezien en vraag: Heb jij daar al eens over nagedacht?
– Maak het pas daarna persoonlijk: Zou jij donor willen zijn? Of vraag: Wat zou je ervan vinden als ik donor zou zijn?
– Hou het luchtig, maak het geheel niet te zwaar.
– Respecteer andere meningen. Het belangrijkste is om van elkaar te weten wat je wilt.
– Vraag naar de redenen waarom iemand wel of geen donor wil zijn.
– Verloopt het gesprek niet soepel? –
– Vertel dan waarom je zelf donor wilt zijn en vraag hoe de ander daarover denkt.
– Denkt iemand tijdens het gesprek dat leeftijd een probleem is? Weet dan dat ook als je oud bent je gewoon kunt registreren.
– Levert een gesprek de eerste keer niets op? Probeer het later nog eens. Ook mensen met wie je een gesprek aangaat, hebben tijd nodig.

Kijk ook op https://www.orgaandonorworden.nl