Een gesprek met Patrick & Dennis van jongerencentrum X-it!


05-02-2017 JOURE – Regelmatig worden er voor jongeren feesten georganiseerd door het jongerencentrum X-it. Afgelopen vrijdag was er een XXL feest. Tijd om eens nader kennis te maken met de vrijwilligers achter het jongerencentrum!

Patrick Altenburg en Dennis Jonkman kwamen voor het eerst in contact met Miks toen ze 12 a 13 jaar oud waren. Beiden zijn een tijdje weggeweest omdat er doordeweeks aanwezigheid van ze werd verwacht. Wegens werk en andere bezigheden was dit best wel een pittige opgaaf en bedankten de heren in eerste instantie om verder te gaan. Sinds maart 2016 zijn beide weer actief voor het jongerencentrum. Dit was mede omdat er bericht kwam dat het jongerencentrum op zou worden geheven. Er was onvoldoende financiële ruimte om nog langer een jongerenwerker te betalen. Alleen vrijwilligers konden het jongerencentrum nog redden. Daarom Dennis en Patrick met Lars Bijlsma en Jennifer Stuiver het avontuur aan gegaan om het jongerencentrum weer te openen.

De ruimte bij de Flying boetoe is destijds mede door hun gerealiseerd. In overleg met Miks werd alles in de ruimte gestript en opnieuw ingericht en opgeruimd. Een aantal maanden later werd er ook nog verbouwd. Het enige waar er nu nog verbetering in zou kunnen komen is de weg ernaartoe. In het donker voelen een aantal mensen zich niet altijd even happy.

Inmiddels zijn Patrick en Dennis 25 jaar oud en houden zij een oogje in het zeil tijdens de feesten. Ook begeleiden zij de jongeren bij het organiseren en het plannen van de activiteiten. Het gebouw heeft onder andere de beschikking over een prima muziekinstallatie waar de jongeren kunnen leren om muziek te draaien. Het jongerenwerk krijgt via MIKS een klein budget om de feesten te bekostigen en om het gebouw en spullen te onderhouden.

Sinds dat de weer open zijn, begint het bezoekers aantal weer toe te nemen en werken er 10 vrijwilligers mee om het tot een succes te maken. Natuurlijk hopen ze dat deze trend zich door zal zetten. Realistisch als ze zijn weten zij ook dat het stokje door zal moeten worden gegeven aan de volgende generatie. En er zijn een aantal jongeren bij die zeker potentie hebben. Op de vraag wat ze ooit verder nog hopen te bereiken antwoorden ze bijna in koor: “grote evenementen!” Een dancefestival lijkt beide heren ontzettend leuk. Niet binnen maar echt in de buitenlucht met verschillende thema’s. Tot die tijd zijn ze nog bijna elke week te vinden in X-it en hopen de jongeren dat ze nog een tijdje betrokken blijven!